A farsangi bálok mellett máskor is előkerülnek a jelmezek és maszkok, ilyen alkalom a halloween és a szilveszter is. Szinte minden alkalommal a hangulat megteremtéséhez gyertyákat is használnak, így a ruhák könnyen kerülhetnek nyílt láng közelébe. A maszkok és jelmezek legtöbbje műanyagból illetve műszálas anyagból készülnek, így azok égésgátló nélkül könnyen lángra kaphatnak.

Az égésgátló nélküli műanyag jelmezek gyorsan, nagy lánggal égnek, ezáltal hamar nagy felületű égés keletkezhet. Ilyen esetekben a gyermekekben pánikhelyzet alakulhat ki, ezért nehezen tudják eltávolítani magukról a megégett ruhát. A lángoló jelmez súlyos égési sérülést okozhat, ami maradandó hegekkel járhat a bőrfelületen, sőt akár életveszélyes sérülésekhez is vezethet. A helyzetet súlyosbíthatja az, hogy a műanyag könnyen ráolvad a bőrre, amit nagyon nehéz eltávolítani onnan.

A gyermekek testi épsége megóvása érdekében a jelmezeket és maszkokat égésgátló adalékkal kell ellátni. Ezen anyagok lánggal érintekzve vagy meg sem gyulladnak, vagy ha meg is gyulladnak, a láng eltávolodása után szinte azonnal kialszanak.

A veszélyes termékek kiszűrése érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálat alá vonta a témakört.
A vizsgálat során a 30 tesztelt termékből 15 nem felelt meg a követelményeknek. Veszélyesnek bizonyultak a festett madártollak is, melyek mind hevesen égtek. A parókák egy kivétellel szintén nem mentek át a vizsgálatokon.

A szőrös anyagot tartalmazó termékek három kivételével jól égtek, így azok sem teljesítették a követelményeket. A műanyagból készült álarcokkal a vizsgálatok során általában nem szokott gond lenni, ez alkalommal viszont egy polifoam anyagú maszkot talált a labor, amely gyorsan lángra kapott. A nem szőrös textilből készült termékek mind megfeleltek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a nem biztonságos maszkokat és jelmezeket kivonja a forgalomból. Mivel a veszélyes termékek aránya magasnak bizonyult, így a hatóság továbbra is fontosnak tartja a termékkör rendszeres ellenőrzését, és a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését.

Ám még fontosabbnak tarják, hogy a szülők fokozottabban figyeljenek gyermekeikre, ne engedjék őket nyílt láng vagy forró tárgy közelébe.

Címkék: jelmez, fogyasztóvédelem, farsang, kis szines