A magyar vendéglátás és gasztronómia népszerűsítésének érdekében 2006-ban útjára indított akció keretében minden évben több százezer vendék torkoskodik országszerte. Az akció kulturális gyökerei azonban ennél mélyebben rejlenek.

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyó kedd, a hamvazó szerda és a Torkos Csütörtök.

Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazó szerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnék ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára.

Torkos Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

Az akcióhoz csatlakozott vendéglátóhelyek vállalták, hogy a február 19-én, egész nap 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a la carte kínálatukból.

A nagy érdeklődésre való tekintettel célszerű mielőbb asztalt foglalni a kiszemelt vendéglátóhelyekre!

Az éttermek folyamatosan bővülő listáját ide kattintva követhetik figyelemmel.  Ha pedig nem találja köztük kedvenc egységét, érdemes telefonon is érdeklődni, ugyanis több vendéglátóhely a hivatalos akción kívül is megtartja a kedvezményes zabálást.  Reméljuk a somogyi étteremtulajdonosok is mielőbb észbe kapnak, jelen pillanatban ugyanis még nem túl széles a paletta.

Címkék: torkos, foglalás, csütörtök, étterem, somogy, kis szines