"Például egy 10 ezer forintos tartozásra először kétszer 900 forint rakódik rá a két tértivevényes felszólítás miatt, majd a kiszállási díj, ami 19.922 forint, aztán a kikötési díj, ez 36.003 forint, végül a visszakötés díja, ez pedig 19.922 forint. Így a 10 ezer forintos hátralék akár plusz 77.647 forintba is kerülhet" - magyarázza Ift Miklós, a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. igazgatója.

Ehelyett mindenképpen kifizetődőbb a fogyasztónak, ha rögtön rendezi a tartozását: vagy akkor, amikor esetleg a cég saját, személyes behajtója felkeresi őt; vagy – amennyiben nem tudja azonnal kifizetni a hátralékot – felveszi a kapcsolatot a KAVÍZ-zel. Részletfizetési megállapodást köthet adott feltételek teljesülése mellett az ügyfélszolgálaton (Kapos Holding Zrt., Achim A. u. 2.). Ezáltal elkerülheti, hogy végül a hátralékának akár a nyolcszorosát is ki kelljen fizetnie.

A Kapos Holding Zrt. három nagy közszolgáltatást végző cég számlázását végzi, a KAVÍZ Kft-ét, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt-ét és a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Kft-ét.

"Évente mintegy 700 ezer darab számlát bocsátunk ki. Ezek 75%-át határidőre kifizetik az ügyfeleink, további 10 %-át némi késéssel, 11%-át egy éven belül behajtjuk, a maradék 4% beszedése hosszabb időbe kerül" - mondta el Vincze Szilvia, a Kapos Holding Zrt. kintlévőség-kezelési csoportvezetője.

A három társaság közül a KAVÍZ Kft.-nek csaknem 44 ezer lakossági, több mint 4100 közületi és több mint 1000 társasházi felhasználója van.

A cég kintlevősége jelenleg 110 millió forint, egy év alatt 10%-kal csökkent a hatékony és következetes behajtásnak köszönhetően.

Címkék: vízdíj, hátralék, drága, kis szines