Természetesen nem mindegy, hogy milyen anyagok, alkatrészek mellett tesszük le voksunkat, hiszen legyen szó akár motorolajról, olajszűrőről, vagy a szintén nélkülözhetetlen levegőszűrőről, mindenképpen az adott gépjármű, és az alkatrészek típusainak megfelelőek mellett érdemes dönteni. Ez nem csak a kifogástalan működés miatt fontos, hanem a motor tökéletes funkcionálása miatt is. Az időtálló minőség az említett esetekben kiemelt jelentőséggel bír, hiszen egy motorhiba akár több százezres költséget is képes a gépjármű tulajdonosára róni.

fekmester.hu összegyűjtött négy olyan lényeges kérdést, melyek felmerülhetnek a levegőszűrő kiválasztásával és annak funkciójával kapcsolatban.

1. Milyen feladatot lát el a levegőszűrő?

A levegőben megtalálható kosz, por és szennyeződések az égéstérbe jutva lerakódnak, és a motor kopását gyorsítják meg. Az elektronikus alkatrészek, az érzékelők is károsodhatnak hatásukra, éppen ezért fontos, hogy a beszívott levegő megfelelően szűrt legyen. Ezt a feladatot látja el a levegőszűrő, amely a vízcseppeket, homokot, port, pollent, kormot, és egyéb apró részecskéket kiszűri a levegőből. További funkciói e mellett a zajbevitel csökkentése, valamint a hőmérséklet szabályozása.

2. Milyen gyakran szorul cserére a levegőszűrő?

A vélemények eltérőek, egyes szakemberek elegendőnek tartják 10-50 000 kilométerenként cserélni, megint mások pedig 3-5000 kilométer megtétele után már javasolják a cserét. Természetesen nem mindegy, milyen útviszonyok, mennyire poros körülmények között használtuk a gépjárművet. Ami biztosan jó döntésnek bizonyul, az az olajcsere alkalmával történő levegőszűrő csere, ami általában a 10 000. kilométer körül válik aktuálissá.

3. Cserélhető házilag a levegőszűrő?

Autósként legtöbben szeretnénk a karbantartással kapcsolatos feladatokat szakember, és plusz kiadások nélkül megoldani. A levegőszűrő esetében ez minden további nélkül meg is történhet. Az elhasználódott szűrőt látva pedig garantáltan megbizonyosodunk majd arról, hogy valóban szükség van ennek az alkatrésznek is a rendszeres cseréjére. Ne feledkezzen meg a szűrőház belső falának nedves áttörléséről, majd a motor oldali fedél belső felületét érdemes enyhén olajos ronggyal bedörzsölni, ezzel akadályt képezve azoknak a szemcséknek, melyek esetleg a szűrőn is átjutnak. Kis gyakorlattal rutinossá válik majd a levegőszűrő cseréjének terén is.

4. Ronthatja-e a teljesítményt, ha nincs cserélve a levegőszűrő?

Mint a legtöbb szűrő esetében, az is jelentősen befolyásolja a gépjármű optimális működését, ha elhanyagolja a levegőszűrő karbantartását. A levegőszűrő sok más alkatrészhez és kellékhez képest olcsón beszerezhető, így nem érdemes ezen spórolni. A motor meghibásodása jóval többe kerülhet utólag, célszerű tehát foglalkozni a funkcionálását elősegítő, néha talán apróságnak bélyegzett teendőkkel is.

Levegőszűrő választás alkalmával a fékmester információi alapján is ajánlott odafigyelni arra, hogy milyen motortípussal rendelkezik az autó. Ha végképp nem mozog otthonosan a gépjárművek karbantartásának terén, akkor ajánlott szakemberhez fordulni, aki a szükséges feladatokat, többek között a levegőszűrő szakszerű cseréjét is gyorsan el tudja végezni.

Címkék: levegőszűrő, fék, szerel, alkatrész, autó, kis szines