A háztartások az egészségügyi kiadások több mint negyedét zsebből fizetik, tehát jövedelmükből nem adók formájában. Ehhez azonban nagyban hozzájárul a hálapénz is, ami a legtöbb országban ismeretlen fogalom.

Gyógyszer

Halmokban állnak a gyógyszerek a patikákban. Szükség is van a nagy készletre. Folyamatosan érkeztek a vásárlók.

- C vitamin, D vitamin, vérnyomáscsökkentő, savlekötő, durván ötezer forintot költök havonta gyógyszerre - árulta el kérdésünkre Hoffmann János.

Van, aki ennél is többet költ gyógyszerre. A betérők fele recepet vált ki, de sokan egyenesen ide jönnek, az orvost kihagyják.

- Nagyon sokan vannak olyanok, akik egyszerűen beszerezhetik a recept nélkül gyógyszert, ők tudják mikor bejönnek, mi az, ami kell nekik. Például egy fájdalomcsillapító, egy hasmenés elleni gyógyszer, vagy szorulásra való gyógyszer - mondta Major Jenő gyógyszerész.

A háziorvos szerint az emberek több gyógyszert szednek, mint az elmúlt években. Horváth Ágotának 1700 betege van. Sokuk rendszeres gyógyszerfogyasztó.

- A három betegség, ami rendszeres nem gyógyszerfogyasztás, hanem szedésnek mondanám, az a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a mozgásszervi betegségek, ezek viszik a döntő csúcsot a gyógyszerfogyasztásban - árulta el a háziorvos, Horváth Ágota.

AZ OECD legfrisseb kutatása szerint az egy főre jutó egészségügyi gyógyszerkiadás Magyarországon a bevételek csaknem 4 százalékát teszi ki. Ennél magasabb arányt csak Chilében, Mexikóban és Dél-Koreában illetve Portugáliában mértek. A lista másik végén Franciaország, az Egyesült Királyság, Törökország és Hollandia található 1,5-1,5 százalékos aránnyal.

A statisztikák szerint évente átlagosan 7,3 millió ember vált ki gyógyszert, közülük 3,3 millióan rendszeresen, ami azt jelenti, hogy Magyarországon minden harmadik ember rendszeres gyógyszerfogyasztó.

Címkék: függő, gyógyszer, orvos, kutatás, magyar, kis szines