- fotó: MTI -

Délire fordult felettünk az áramlás, amivel egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. A következő napokban eleinte száraz, majd péntektől kezdve nedvesebb levegő alakítja időjárásunkat. Marad az enyhe idő, de a hétvégén megnő a kisebb esők, záporok előfordulásának esélye. Szerdán a reggeli ködök feloszlása után, többnyire napos idő várható. Megélénkül a déli szél, mellyel enyhébb levegő éri el térségünket. A reggeli 0 fokok után gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban többfelé mérhetünk majd 12-15 fok közötti hőmérsékleteket. Csütörtökön is hasonló időre számíthatunk, a reggeli talaj menti fagyok után, a délutáni órákra 13-14 fokig melegedhet a levegő.

Péntektől kissé megnő az előrejelzés bizonytalansága. Ennek oka, hogy tőlünk délre egy mediterrán ciklon alakul ki, melynek csapadékzónái megközelíthetnek bennünket. Pénteken dél felől továbbra is enyhe, ám nedvesebb léghullámok érik el Somogy megyét. Az időnként erősen megnövekvő felhőzetből többfelé kell számítani kisebb esőre, záporra. Jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. A hőmérsékletek általában 10-15 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékek a tartósan felhős, csapadékos tájakon lesznek. A hétvégén is folytatódhat a változékony, enyhe idő. Az időnként erősen felhős ég mellett,  napsütés is előfordulhat. Többfelé kell számítanunk esőre, záporra. A hőmérsékletek továbbra is 10-14 fok között alakulnak. A magasabb értékek a kevésbé csapadékos tájakon lesznek. A gyengén felhős, illetve az erősen felhős, záporos tájak térben és időben is váltakozhatnak majd, ezért nehéz előrejelezni, hogy éppen hol mérhetjük majd a magasabb hőmérsékleti értékeket. A mostani számítások szerint, a legtöbb csapadék vasárnap valószínű.

Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. Hatására csendes, száraz az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: a reggeli pára és ködfoltok feloszlása után, túlnyomóan napos idő várható. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 12-15 fok között alakul. Késő estére 4-7 fokig hűl a levegő.



Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok között valószínű. A délutáni órákra 11-14 fokig melegszik a levegő.



Péntek: változóan, időnként erősen felhős idő várható, többfelé lehet számítani kisebb esőre, záporra. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok körül alakul. A délutáni órákra 10-15 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a kevésbé felhős tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban sem látszik lényeges változás. Komoly lehűlés nem várható. Vasárnaptól keddig jelentős eső valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapdék, tavasz, meleged, idő, ciklon, eső, enyhe, felhő, zápor, kis szines