Elhunyt 79 évesen Valerij Kubaszov volt szovjet űrhajós, aki 1980-ban a Szojuz-36 űrhajó parancsnokaként együtt repült Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal.

A neves kozmonauta haláláról az űreszközök gyártásával foglalkozó orosz vállalat, az RKK Enyergija számolt be. A közlés szerint Kubaszov szerdán halt meg. Valerij Kubaszov 1935. január 7-én született a Moszkvához közeli Vlagyimir régióban. Ő volt a 18. szovjet űrhajós, 1966-ban került be a szovjet kozmonauták közé.

10076541.jpgElőször 1969 októberében repült az űrbe a Szojuz-6 fedélzeti mérnökeként. Az utazás során Kubaszov és társa világon elsőként végzett fémhegesztést az űrben, a súlytalanság körülményei között a kijevi Paton intézetben készített eszközzel. Valerij Kubaszovnak jutott az a feladat is, hogy Alekszej Leonovval együtt 1975-ben a világon elsőként vegyen részt külföldi űreszközök, az orosz Szojuz-19 és az amerikai Apolló-űrhajók összekapcsolásában.

A szovjet űrrepülés nagy alakjával teljesíthette küldetését Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. Kubaszov és Farkas Bertalan 1980. május 26-án a Szojuz-36 űrhajóval indult Bajkonurról a Szaljut-6 űrállomásra, ahonnét június 3-án tértek vissza a Földre.

berci3.jpg


Érdekesség, hogy Kubaszov kétszer is megúszta a biztos halált. A Szojuz–2-vel is repült volna, de az űrhajó végül legénység nélkül szállt fel – a landolásnál probléma volt a fékezőernyő nyitásával, és az űrhajó lezuhant. Az űrhajós a Szojuz–11 legénységében is benne volt eredetileg, de az indulás előtti röntgenvizsgálat TBC-re utaló jeleket talált nála. A Szojuz–11 visszatérésekor az űrhajóból elszökött a levegő, a benne ülő három űrhajós pedig megfulladt, mert nem viselt szkafandert. A tartalék személyzet másik tagja Leonov volt - írja az Index.

soyuz-36.jpg


Kubaszov a közös magyar-szovjet űrrepülést követően megkapta a legmagasabb adományozható magyar kitüntetést, a Magyar Népköztársaság Hőse címet, hazájában kétszer a Szovjetunió hőse címmel ismerték el, háromszor megkapta a Lenin-rendet, és számos más magas szovjet és külföldi állami kitüntetéssel ismerték el.

Az első, és eddig egyetlen magyar űrhajós február elején Kaposváron járt, hogy 34 évvel ezelőtti élményeiről beszéljen a táncsicsos diákoknak, akik még a súlytalanság állapotával is megismerkedhettek.

Készült erről egy videónk is:

Címkék: bertalan, űrhajó, farkas, előadás, kaposvár, kis szines