Szerdán a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, főként a megye déli, délkeleti tájain, több-kevesebb napsütés is lehet. Elszórtan kell számítanunk kisebb esőre, záporra. Megélénkül a déli szél, amellyel meleg levegő érkezik térségünkbe. A hőmérsékletek a délutáni órákban általában 12-16 fok között alakulnak. A magasabb értékek a gyengén felhős, déli, délkeleti tájakon lesznek. Azokon a helyeken, ahol tartósabban kisüt a nap, nem elképzelhetetlen a 17-18 fok sem. A megye északi tájain, ahol vastagabb lesz a felhőzet, csupán 12-13 fokig emelkedik a hőmérséklet. Az esti óráktól csapadékzóna érkezik, ezért az éjszakai órákban többfelé lehet kisebb eső, zápor.

Csütörtök délelőtt még erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, majd felszakadozik a felhőzet, rövid napos időszakok is lehetnek. A hőmérsékletek csak 1-2 fokot esnek vissza. Pénteken a reggeli ködök feloszlása után, eleinte változóan felhős idő várható, majd a déli óráktól délnyugat felől erős felhősödés kezdődik, és egyre többfelé várható eső, zápor. A délutáni órákra 10-13 fok közé melegszik a levegő. Szombaton  egy ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat, sokfelé kell kiadós esőre számítani és a hőmérséklet is visszaesik.

A nyugati ciklonról frontok, és a hozzájuk kapcsolódó csapadékzónák válnak le, amelyek időről időre elérik a Kárpát-medencét is. Az esőket adó frontok 24-36 óránként érnek el minket.

- fotó: MTI -

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Elszórtan kell számítani kisebb esőre, záporra. A déli, délnyugati szél megélénkül. A késő esti óráktól csapadékzóna érkezése valószínű. A délutáni órák hőmérséklete 12-16 fok között alakul. A magasabb értékek a gyengén felhős, naposabb tájakon lesznek. Késő estére 7-10 fokig hűl a levegő.



Csütörtök: eleinte erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, majd napközben felszakadozik a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok körül alakul. A délutáni órákra 10-14 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek  naposabb tájakon lesznek.



Péntek: a reggeli ködök feloszlása után, eleinte változóan felhős idő várható, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között valószínű, helyenként köd is képződik. A délutáni órákra 10-13 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékek, a még naposabb tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a hétvégi kisebb lehűlés után, ismét visszatérnek a 10 fok feletti hőmérsékletek. Lényeges változás a következő 10 napban sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleged, csapdék, enyhe, ciklon, felhő, idő, eső, zápor, tavasz, kis szines