Több hullámban érkezik hozzánk az enyhe, időnként nedves levegő, ezért a következő napokban is folytatódik a változékony, de az átlagosnál enyhébb idő. A hétfői csapadékzóna távozása után, az éjszaka többfelé képződött köd, ami főleg a megye északi részén, valamint a völgyekben nehezen oszlik fel. Kedden többnyire felhős időre számíthatunk, a délutáni óráktól válhat szakadozottabbá  a felhőzet. Néhol, főleg a zárt völgyekben tartósan megmaradhat a köd. Lesznek helyek, ahol jelentősen elvékonyodik a felhőzet, és kisüt a nap. A hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak.



Azokon a helyeken, ahol felszakadozik a felhőzet, ott 9-12 fokig melegszik  a levegő, ezzel szemben, a tartósan felhős tájakon nem lesz melegebb 7-8 foknál. Szerdán az élénkülő délnyugati széllel, ismét melegebb levegő éri el térségünket. A nap első felében felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap, majd a délutáni, esti óráktól újabb felhők érkeznek fölénk, és kisebb eső, zápor is előfordulhat már. A hőmérsékletek szerdán általában 12-15 fok körül alakulnak. Csütörtökön a nap első felében még sok lesz a felhő, többfelé kell csapadékra számítanunk, majd a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap. A hőmérsékletek alakulásában nem lesz lényeges változás. Péntek estétől újabb jelentős csapadékzóna érkezik térségünkbe, amely meghatározza majd a szombati nap időjárását is.

Továbbra is a nyugati ciklon áramlási rendszerében helyezkedünk el. A ciklonról leváló frontok, a hozzájuk kapcsolódó csapadékzónákkal, időről-időre elérik a Kárpát-medencét is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Kedd: többnyire felhős idő várható, de lesznek helyek ahol a délutáni órákban elvékonyodok a felhőzet, kisüthet a nap. Néhol, főleg a zárt völgyekben tartósan megmaradhat a köd. Csapadék nem valószínű. A délutáni órákra általában 9-12 fokig melegszik a levegő, de az erősen felhős, ködös tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 5-8 fokig hűl a levegő.



Szerda: eleinte felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap, majd a késő délutáni óráktól ismét megnövekszik a felhőzet, és este már előfordulhat eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok körül alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 12-15 fokig melegszik a levegő.



Csütörtök: eleinte erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, majd a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A reggeli órák hőmérséklete  4-6 fok körül alakul. Délutánra 10-14 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban is folytatódhat a változékony, enyhe idő. Szombaton kissé visszaesik a hőmérséklet, és jelentős eső várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: riaszt, idő, enyhe, felhő, hideg, szél, köd, eső, zápor, csapadék, kis szines