Legtöbben elsőként az évszakváltáskor szükségessé váló gumicserére gondolnak, de emellett rendkívül fontos, hogy az abroncsok a KRESZ és a vonatkozó rendelet szerinti előírásoknak megfelelnek-e. Nyári-, és téligumi a gumiwebshop.hu webáruházon keresztül elérhető áron rendelhetőek meg, de arra is mindenképpen oda kell figyelni, hogy gépjárművének és egyéb szempontoknak is megfeleljenek a felszerelt darabok.

Ehhez igyekszünk most egy kis segítséget nyújtani azoknak a tudnivalóknak az áttekintésével, melyek ismerete a közlekedés biztonsága miatt is kiemelt jelentőséggel bír.

Gumiválasztáskor a jármű típusához megfelelő mellett kell dönteni, mind méret, mind terhelhetőség és sebességhatár előírások szempontjából. Míg alacsonyabb sebesség-, és súlyindexűt nem, addig magasabb számokkal rendelkezőt fel lehet szerelni az autóra. Téligumi esetében ez úgy változik, hogy alacsonyabb utazási sebesség mellett lehetséges alacsonyabb sebességhatárral rendelkezőt választani, mint amit a jármű előírásai megkövetelnek. Ebben az esetben azonban fontos, hogy a vezető számára mindig egyértelmű legyen az alacsonyabb sebesség iránti követelmény- melyet a gumik indokolnak.



Akár alapszabályként is tekinthetünk arra, hogy egy tengelyre csak olyan gumik kerülhetnek, melyeknek:

·    márkája
·    mérete
·    mintázata
·    teherbírása
·    sebességhatára megegyező.

Fontos tudni, hogy a szöges gumiabroncsok használata a vonatkozó előírások alapján tilos.

A másik fontos szempont a kopás mértéke, a profilmélység. Erre mind téli, mind nyári abroncs esetében rendszeresen felhívják figyelmünket a szakemberek, de nem kell ahhoz szervízbe sem menni, hogy tisztában legyünk a gumi kopásával. Ehhez a gyártók kopásjelzőt helyeznek el az abroncs árkaiban. A kis kiemelkedések helyét a gumi vállrészén levő nyíl, vagy TWI felirat mutatja, s így könnyedén leellenőrizhetjük, hogy szükséges-e csere. A személygépkocsikhoz és terepjárókhoz szükséges 75 cm-es gumik esetében 1,6 mm-t nem haladhatja meg a kopás, a 75 cm-es méretnél nagyobbal rendelkező teherautók esetében pedig 3 mm az a határ, mely alatt már a biztonság rovására mehet a használat.

Javasolt a megengedett profilmélység elérése előtt cserélni az abroncsot, de természetesen az sem mindegy, hogy téli, vagy nyári gumiról van szó. A téli esetében 4 mm, a nyárinál 2,5-3 mm az ajánlott mélység, amikor már mindenképpen el kell gondolkodni a cserén. Nem érdemes ezen spórolni, hiszen nem csak a fékút növekszik meg kopott gumival, de a nedves körülmények között is sokkal rosszabbul teljesít az abroncs, az aquaplaning elleni védelem elmaradásáról pedig nem is beszélve.

Rendszeres használat, de időnkénti közlekedésben való részvétel alkalmával is nagyon fontos, hogy odafigyeljen a gumi műszaki állapotára. Ellenőrizze a kopást, a profilmélységet, és nézze át, nincs-e idegen tárgy az abroncsba szorulva, nem jelentek-e meg rajta dudorok, szakadások, repedések, valamint szakemberrel ellenőriztesse a guminyomást. Ez utóbbi az előírásoknak való megfelelés miatt is rendkívül fontos. A gumi webshop segítséget jelent akkor, ha gumiabroncs beszerzése vált szükségessé. Ismerje meg ajánlatainkat!

Címkék: gumi, ajánlat, nyári, webshop, közlekedés, téli, baleset, kis szines, kék hírek