Február hónapunkat sokan úgy emlegetik, hogy a tél leghidegebb hónapja. A tél ezen részében ugyanis általában gyakoribb a keleti, északkeleti kontinentális hideg áramlás, mint a nyugat, délnyugati atlanti áramlás. Az idén az erős Brit ciklontevékenység miatt ez nem így van.

Azonban az utóbbi évtizedek megfigyelései, hőmérsékleti rekordjai alapján, joggal nevezhetjük a hónapot a szélsőségek hónapjának is. Az érdekesség az, hogy éppen a mai nap, február 16-án született a két szélső rekordhőmérséklet hazánkban.



Az egyik, 1940-ben Görömbölytapolcához kapcsolódik; akkor és ott -35 fokot mértek. Ez az eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet Magyarországon. A másik egy 1998-as sporoni csúcs: 22.2 fok.

Kaposváron ma 17,4, Barcson 19,8 fokot mértek. Ezek voltak ma a maximumok. A hőmérséklet már nem emelkedik tovább.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapdék, meleged, felhő, idő, ciklon, enyhe, rekord, eső, tél, kis szines