A meleghullám vasárnap tetőzik, a megye déli felén akár 16-17 fokokkal. A Brit ciklon áramlási rendszerében, eleinte igen enyhe száraz, majd a vasárnap esti óráktól egyre nedvesebb levegő áramlik térségünk fölé.



Vasárnap a nap első felében változóan felhős idő várható, több órás napsütéssel, majd a délutáni óráktól növekedni kezd a felhőzet, és az esti óráktól már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. A déli szél többfelé erős lesz. A kora délutáni órák hőmérséklete általában 12-17 fok között alakul. A magasabb értékek, a megye déli, délkeleti felén valószínűek. Nem lehet kizárni néhol, akár a 18 fokot sem. Az éjszakai órákban csapadékzóna éri el megyénket, amely a hétfői nap időjárását is meghatározza majd. Holnap a nap nagy részében erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Megerősödik az északnyugati szél, és visszaesik a hőmérséklet.

A délutáni órákban általában 8-10 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd, azonban az értékek még mindig magasabbak az átlagosnál. A hétfő délutáni, esti óráktól csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. Kedden eleinte még erősen felhős idő várható, majd felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Ismét melegszik a levegő, a délutáni órákban 9-13 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: eleinte kevés felhő lesz az égen, majd a délutáni óráktól megnövekszik a felhőzet. Az esti óráktól már kisebb eső, zápor is lehet. A déli szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 12-17 fok körül alakul. A melegebb a megye déli, délkeleti részén lesz. A késő esti órákra 6-10 fokig hűl a levegő.



Hétfő: a nap nagy részében erősen felhős, borult idő várható, csak néhol lehet szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között alakul. A délutáni órákra 6-10 fokig melegszik a levegő.



Kedd: eleinte még erősen felhős lehet az ég, majd felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul, tehát többfelé lesz gyenge fagy. Helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 9-13 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban is folytatódik a változékony, tavaszias hőmérsékletű idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapdék, meleged, ciklon, idő, enyhe, rekord, tél, felhő, eső, kis szines