Délnyugati áramlással, afrikai eredetű, meleg levegő éri el térségünket. Szombaton változóan felhős, napos idő várható, a reggeli gyengén fagyos idő után, gyorsan melegszik a levegő. A délutáni órákban általában 9-13 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Az alacsonyabb értékek a Balaton térségében lesznek. A megélénkülő, megerősödő déli széllel, egyre enyhébb levegő éri el térségünket. Vasárnap, már a reggeli órákban is magasan alakulnak a hőmérsékletek, a kora délutáni órákra pedig, 12-17 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a szombatihoz hasonlóan, a megye déli, délkeleti tájain valószínűek. A vasárnap délutáni óráktól nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és estétől már előfordulhat kisebb eső, zápor. Hétfőre virradóra jelentős eső várható. Hétfőn a nap első felében, még a csapadékzóna alakítja megyénk időjárását. Többfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A délutáni óráktól megszűnik az eső, felszakadozhat a felhőzet. Megerősödik a szél, és visszaesik a hőmérséklet. A délutáni órákban 6-10 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd. Keddtől ismét melegedés kezdődik, szerdán újból előfordulhatnak majd 15-16 fokos délutáni hőmérsékletek.

A Brit-szigetek felett egy hatalmas ciklon örvénylik. Ennek előoldali áramlásában, igen enyhe levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 9-13 fok között alakul. A melegebb a megye déli felén lesz. Késő estére 4-7 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól megnövekszik a felhőzet, és estétől kisebb eső, zápor is előfordulhat. A déli, délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-7 fok körül alakul. A délutáni órákra 12-17 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a megye déli, délkeleti tájain lesznek. Az éjszakai óráktól jelentős eső valószínű.



Hétfő: erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok körül alakul. A délutáni órákban 6-10 fok körül alakul a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban folytatódik az enyhe, változékony idő, időnként jelentősebb esőkkel. Az időszak végén lehűlés kezdődhet.


Alábbi ábránk a vasárnap délre számított 2 méteres hőmérsékleteket mutatja, az ECMWF modell alapján.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szokatlan, meleged, enyhe, nap, ciklon, idő, felhő, tél, kis szines