11:40

Elsőfokú (citrom) riasztást adott ki széllökések veszélye miatt Somogy megye Marcali, Siófoki, Tabi és Fonyódi járására az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint a következő órákban széllökésekre kell számítani, melyek közül a legerősebbek meghaladhatják a hetven kilóméteres óránkénti sebességet.

10:40

Megérkezett fölénk a csapadékrendszer. Tartós csapadékhullás kezdődik, amely valószínűleg az esti órákig is kitarthat. A mostani számítások szerint, a kora délutáni óráktól, a magasban beáramló hideg levegő hatására, az eső megyénkben is havas esőbe, esetleg hóba válthat. Néhol, 200-300 m magasságban, akár lepel is kialakulhat. Összességében, az esti órákig jelentős csapadék várható. Az esti óráktól eltávolodik a ciklon, megszűnik a csapadék. Mivel a ciklon mögött hidegebb levegő érkezik, valamint az éjszakai óráktól kiderül az ég, ezért a ma leesett csapadék, a holnap reggeli órákra megfagy. Csütörtök reggelre a közlekedés feltételei veszélyessé válhatnak!

eső



Egy ciklon kiterjedt csapadékrendszere alakítja Somogy megye időjárását. A ciklon hátoldalán hideg, nagy nedvességtartalmú léghullámok érik el térségünket. Ennek hatására szerdán, meglehetősen kellemetlen időjárásban lesz részünk. Túlnyomóan borult idő várható, többfelé jelentős mennyiségű esővel, havas esővel. A magasabb helyeken, (300-500 m) havazás is lehet. Az esti órákig, a tegnapihoz hasonlóan, újabb 15-30 mm csapadék hullhat. A szél is csak estétől kezd jelentősen mérséklődni. A nagyobb mennyiség a megye nyugati, délnyugati felén valószínű. Alábbi ábránk a következő 24 órában lehulló, friss csapadék mennyiségének, legvalószínűbb eloszlását mutatja.

Napközben megerősödik az északnyugati szél, a Balaton térségében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérsékletek általában 3-7 fok között alakulnak, de a szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

Csütörtökre eltávolodik a ciklon, felszakadozik a felhőzet, napközben a nap is kisüthet. A reggeli órákban még többfelé lehet gyenge fagy, majd napközben már 10 fok körüli hőmérsékletek valószínűek. Péntektől ismét erősödik a délnyugati áramlás, amivel egyre enyhébb levegő érkezik. A hétvége rendkívül enyhének ígérkezik.

Szerdán egy hullámzó frontrendszer alakítja a Kárpát-medence időjárását, sokfelé lesz jelentős csapadék. A hét második felétől, ismét a Brit-szigetek feletti ciklon áramlási rendszerébe fogunk tartozni.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, havas esővel. Jelentős csapadék várható. Az északnyugati szél megerősödik, a Balaton térségében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 3-7 fok között alakul. Késő estére 2-4 fokig hűl a levegő.



Csütörtök: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 7-11 fokig melegszik a levegő.



Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Elszórtan várható kisebb eső, zápor. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok között alakul. A délutáni órákra 8-13 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik az enyhe idő. Február 22. után lehűlés valószínű.


Szerdán nagy hőmérsékleti kontraszt alakul ki hazánkban. Míg a Dunántúl nagy részén 3-5 fok várható  a déli órákban, addig keleten 15 fok is lehet. Ezt mutatja meg az alábbi ábra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: riaszt, idő, szél, felhő, , csapadék, zápor, eső, kis szines