13:50

Figyelmeztetés! Az OMSZ Somogyra is kiadta az elsőfokú figyelmeztetést a nagy mennyiségű csapadék miatt. Eddig 6-8 mm eső esett, de a legtöbb még ezután jön csak. Holnap estig még 20-30 mm csapadék hullhat megyénkben.

11:43
A ciklon hatására, igen nagy hőmérsékleti kontraszt alakul ki az országban!
rccw20140211_0945.jpg

Az OMSZ radaron még szebben látszik, hogy milyen nagy utánpótlása van a csapadéknak. Valószínű, hogy  a radaron berajzolt tengely mentén (50-70 km sávban) lesz a legtöbb csapadék. (piros vonal)
Holnap hajnalban, a megye déli részén, nem lehet kizárni a gyenge zivatar, esetleg felhőszakadás lehetőségét sem.
A fölénk húzódó ciklonban igen erős az előoldali, meleg áramlás. Jellemző hogy az Alföld déli részén akár 20 fok is lehet ma délután. Ugyanakkor a Dunántúl nagy része a ciklon hátoldalán helyezkedik el. Sok a csapadék, és jóval hűvösebb van.
A leglátványosabb hőmérsékleti kontraszt holnap alakulhat ki, amikor a Dunántúl magasabb helyein akár 5-10 cm hó is hullhat 2-3 fok mellett, miközben keleten, továbbra is előfordulhatnak majd 10-15 fokok.
1..jpg

Az 1. ábra nagyon szépen jelzi, a holnapra kialakuló hőmérsékleti kontrasztot hazánkban.

Egy ciklon kiterjedt csapadékzónája érte el a hajnali óráktól határainkat. A következő két napban, ennek a légörvénynek, a hol gyengülő, hol pedig erősödő csapadékrendszere alakítja megyénk időjárását. Kedden erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az esős idő ellenére, a hőmérsékletek viszonylag magasan, általában 8-12 fok között alakulnak. Szerdán is folytatódik a csapadékos idő. Többfelé várható jelentős eső, záporeső. A ciklon hátoldalán, főleg a magasban, jóval hidegebb levegő érkezik, ezért, a megye nyugati felén, a magasabb helyeken, akár havas eső, hó is előfordulhat majd. A kedd délelőttől, szerda estig tartó időszakban, akár 15-30 mm csapadék is leeshet megyénkben.

Szerdán megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet általában 3-7 fok között alakul majd, a nappali órákban. Csütörtökre eltávolodik a ciklon, felszakadozik a felhőzet, és napközben több-kevesebb napsütés is várható. A reggeli órákban még gyengén fagyhat, majd a délnyugatira forduló áramlással ismét melegedés kezdődik. Napközben már 10 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk. Péntektől további melegedés várható.

A Brit-szigetek felett örvényló hatalmas ciklonról levált peremciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. A következő 48 órában jelentős mennyiségű csapadék várható. Alábbi ábránkon a kedd délelőttől, szerda estig lehulló csapadék mennyiségének legvalószínűbb somogyi eloszlása látható. A nagyobb csapadék a megye nyugati felén valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 8-12 fok között alakul. A késő esti órákra 3-8 fokig hűl a levegő.

Szerda: a nap nagy részében erősen felhős, borult idő várható. Többfelé kell számítani újabb esőre, záporra, néhol havas esőre. Többfelé lehet jelentős mennyiségű csapadék. Az esti órákra valószínűleg megszűnik csapadék. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok között alakul. A délutáni órákra 4-7 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel.Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete -1,+2 fok körül alakul, tehát többfelé gyengén fagyhat. A délutáni órákra 7-11 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő. Február 20. után lehűlés valószínű.



A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapdék, enyhe, meleged, ciklon, eső, idő, felhő, tél, kis szines