Csütörtökön eleinte még többfelé kell kisebb esőre számítani, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. Néhol, az éjszakai órákban képződött köd tartósan megmaradhat. A hőmérséklet többfelé elérheti már az 5-6 fokot is, tehát az előző napokhoz képest már jelentősen enyhül.

Pénteken nem valószínű csapadék. A változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. Megerősödik a déli szél, mellyel tovább enyhül az idő. A kora délutáni órák hőmérséklete többfelé elérheti  a 9-10 fokot is, igaz, a szél miatt ennél alacsonyabb lehet majd a hőérzetünk.

Szombat hajnalban újabb csapadékzóna éri el megyénket, többfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként jelentős csapadék is lehet. Délutánra várhatóan megszűnik az eső, majd vasárnap újabb nedves léghullámok érkeznek fölénk.

A Kárpát-medence, a  Brit-szigetek feletti hatalmas ciklon előoldali áramlásába került. Erős délnyugati áramlás alakul ki felettünk. Ugyanakkor az elmúlt időszak téli időjárását okozó hideg légtömegek, visszahúzódnak Európa keleti, északkeleti térségébe.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte borult idő várható, kisebb esővel, majd megszűnik a csapadék, felszakadozhat a felhőzet. Néhol, a hajnali órákban képződött köd tartósan megmaradhat. A délutáni órák hőmérséklete 3-6 fok körül alakul. Késő estére 0,+2 fokig hűl a levegő.

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Az esti óráktól erős felhősödés kezdődik. A déli szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok körül valószínű, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 7-11 fok közé melegszik a levegő. A 10 fok közeli értékek a naposabb helyeken lesznek.

Szombat: eleinte túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral. A déli óráktól csökken a csapadékhajlam, néhol felszakadozhat a felhőzet. A déli szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok körül alakul. A délutáni órákra 6-10 fok közé melegszik a levegő. A melegebb azokon a helyeken lesz, ahol délutánra felszakadozik a felhőzet.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik az erősen változékony, az átlagosnál jóval enyhébb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szokatlan, havazás, nulla, ciklon, tél, enyhe, felhő, idő, , kis szines