A következő napoktól nagyon bizonytalan időjárási helyzet alakulhat ki Somogy megyében. A mostani modellszámítások az alábbiakat valószínűsítik.

Szerda: a hajnali óráktól dél felől gyenge, időnként közepes intenzitású havazás kezdődik. A lehulló friss hó mennyisége a délutáni órákra elérheti a 3-5 cm-t. A délutáni órákra megszűnhet a havazás, felszakadozhat a felhőzet. A hőmérséklet napközben 0,-3 fok körül alakul.

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható. A délutáni óráktól többfelé lehet havas eső, ónos eső. A reggeli órák hőmérséklete -5,-10 fok között alakul, a délutáni órákra 0,-1 fokig melegszik a levegő.

Péntek: általában erősen felhős idő várható, szórványosan kell számítani ónos esőre, kisebb esőre. A reggeli órák hőmérséklete -3,-6 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-1 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. A reggeli órák hőmérséklete -5,-10 fok között valószínű. A délutáni órákra 0 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: egy mediterrán ciklon hatására beborul az ég, és egyre többfelé várható, eleinte havas eső, ónos eső, majd egyre inkább kiadós havazás. A mostani számítások szerint, Somogyban, akár nagy mennyiségű hó is hullhat hétfő reggelig. A reggeli órák hőmérséklete -3,-6 fok körül alakulhat, míg a délutáni órákig 0 fokig melegszik a levegő. (Az előrejelzés még bizonytalan)

A csütörtöktől vasárnapig tartó időszakban lehulló csapadék mennyisége és halmazállapota, térben és időben is váltakozhat majd, ezért az előrejelzés meglehetősen bizonytalan.

- címlapfotónk az MTI-s Komka Péter munkája -

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szokatlan, nulla, havazás, idő, felhő, enyhe, ciklon, kis szines, , tél