A hétfő reggeli útállapotokkal kapcsolatosan a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezető, Pécsi Norbert Sándor az alábbi tájékoztatást adta:

Nagyon hideg a reggel, az ország középső részén -10 C fok körüli a hőmérséklet, míg az Északi-középhegységben -15 C fokot is mértek. Somogyi előrejelzés a KaposPont időjósától itt érhető el. Ez, pedig a hétvége krónikája.

A kora reggeli órákban összesen 164 munkagép dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de a kijuttatott só nulla fok alatt kevésbé tudja kifejteni olvasztó hatását, így Szentes és Marcali térségében jeges, Nógrád, Heves, Somogy megye több pontján valamint Sárbogárd, Kecskemét és Makó környékén jégbordás szakaszokra kell számítania a közlekedőknek. A korábbi havazás nyomán a mellékutakon még téliesebbek az útviszonyok Fertőszentmiklós, Szikszó, Baja és Kiskunhalas környékén, valamint a dél-dunántúli, a dél-alföldi, a békési, a hajdúsági és a nyírségi mellékutak egy részén. Ezeken a területeken jelenleg is dolgoznak szakemberek. A gyorsforgalmi és főutak többsége azonban jól járható.



Jelentős csapadék már nem hullik, csak Békéscsaba körzetéből jeleztek gyenge hószállingózást útellenőrök. Az ország nagy részén szélcsend van vagy gyenge a légmozgás, a látótávolság általában jó, de Solt és Kiskőrös körzetében a sűrű köd miatt alig 50-100 méter a belátható út hossza. Ködfoltok miatt kell lassítani Baja, Kiskunhalas és Heves térségében is.

Továbbra is arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról! Az útinform szolgálat munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalakon továbbra is folyamatosan osztanak meg útállapotokról szóló összesítéseket, emellett a rendkívüli közlekedési eseményekről (balesetek, lezárások stb.) a közút weboldalán is informálódhatnak a közlekedők, a diszpécserek elérhetőségeit szintén ezen az oldalon érhetik el.

Címkék: tisztít, borda, síkos, csúszik, takarít, munkagép, közút, jég, kis szines