kuty


Minden nap este ötkor indul a teajárat Kaposváron. A város több pontján élelmiszert, meleg teát, ruhát és takarót is osztanak a hajléktalanoknak. Reggeli a fűtött ebédlőben. Egyre többen látják be, hogy az utcán nehéz túlélni. Ők a hajléktalanszállót választják.

- Az éjszaka 17 emberrel több volt, mint ami a befogadó képességünk. Ilyenkor mindazokat az embereket, akiket az utcai szociális munka során ellátunk, a lelkükre kötjük, hogy ha kint maradnak, nagyon nagy baj lesz - mondta Gulyás János, vezető, Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ.

Ebben az időben még a ridegtartású szarvasmarhákat sem engedik a szabadba és enni is többször kapnak.

- Ilyenkor nagyobb mennyiségű takarmányt kívánnak ezek az állatok. A kukoricasilót abrakkal egészítjük ki. Rendszeresen kell almolni, hogy száraz helyen tudjanak lefeküdni, kérődzeni - Mihalecz András, tulajdonos, Rio Alto Kft.

A kóborkutyák viszont kénytelen az utcán túlélni a rendkívüli hideget. A környéken élők megsajnálták. Etetik és kartonpapírból egy kis menedéket is építettek neki.

- Ez a kis kutya szerintem két hete itt lehet az utcában, ebben a közben, hol ez hol ad neki enni a szomszédok közül és hoztak ide egy ólat, hogy ne fagyjon meg a kis kutya - árulta el Horváth Zsolt.

A kaposvári kutyamenhelyen teltház van. Üstben melegítik a havat az állatoknak, hogy legyen mit inniuk, mert a csapok elfagytak. Ponyvával, plédekkel szigetelik a keneljüket és többször etetik őket.

- Most például főzünk nekik, főtt meleg ételt esznek, ez rengeteget számít és szigetelt óljaik vannak - tette hozzáBoncz Edit, elnök, Kutyatár Egyesület.

A szőlőtőkéket nem lehet betakargatni, és a metszési munkákkal sem lehet leállni. A gazdák csak reménykedni tudnak abban, hogy a mostani hideg idő már nem tart sokáig.

- Nagyon nagy problémát okozhat, hiszen akkor egy egész termőkart le kell váltani, új hajtásból kell, akár 2-3 évbe is beletelik, mire szép vesszőállomány lesz és termésben nagyon nagy terméskiesést fog produkálni - Göncz Gábor, okleveles borszakértő.

Az előrejelzések szerint szerdáig marad az éjjeli mínusz 10-15 fokos hőmérséklet és újabb havazás is előfordulhat. A hét közepétől viszont enyhülés várható.


Címkék: fagyok, emberek, növények, kemény, állatok, hideg, kis szines