Megszületett a kemény telet okozó ciklonunk. A genovai-öböl felett ezekben az órákban is mélyül, erősödik. A ciklon kiterjedt, és agresszív csapadékzónájával, holnap virradóra éri el Somogy megyét. Eleinte még lehet vegyes halmazállapotú csapadék, majd a beáramló hideg levegő hatására, a csapadék mindenhol átvált hóba. Intenzív havazásra kell számítani, nagy mennyiségű hóval. Többfelé hullhat 10-30 cm hó.

A szél erős lesz, így egyre többfelé kell hófúvásra számítani. Erős hideg beáramlás várható. Vasárnap hajnalban már többfelé mérhetünk  -8,-10 fok körüli minimum hőmérsékleteket. Hétfő reggelre, a derült, vastag hóval borított tájakon, elsősorban Kaposvár térségében, nem lesz ritka a -20 fok sem!Ábránk a genovai-ciklont ábrázolja, amely péntekre virradóra érkezik meg hazánkba.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nulla, szokatlan, ciklon, , enyhe, idő, kis szines, felhő, havazás, tél