Megkezdődött a szibériai eredetű levegő beszivárgása térségünkbe is. Csütörtökön többnyire felhős idő várható, elszórt kisebb esővel, esetleg hózáporral. A délutáni órák hőmérséklete még 4-5 fokig emelkedhet. Pénteken nagy fordulat várható időjárásunkban, megérkezik a kemény tél.

A hajnali óráktól egy mediterrán ciklon ér el minket kiterjedt csapadékzónájával. Tartós csapadékhullás kezdődik. Egy délnyugati-északkeleti irányú tengely mentén, beleértve térségünket is, várható a legnagyobb csapadék. Valószínű, hogy eleinte vegyes halmazállapotú csapadék várható, eső, havas eső, esetleg ónos eső, ami a beáramló hideg hatására később, egyre többfelé havazásba vált.

A délelőtti óráktól kezdve intenzív havazás kezdődik, amely kitart szombat reggelig is. Nagy mennyiségű hóra kell készülnünk. A péntek reggeltől szombat esti tartó időszakban Somogyban, 10-30 cm hó is hullhat. Péntek délutántól megerősödik az északkeleti szél, ezért egyre többfelé várható hófúvás. Péntek estétől kritikussá válhat megyénk közlekedése.

Szombat napközben tovább folytatódik a váltakozó intenzitású havazás. A hőmérsékletek a péntek déli óráktól fagypont alá süllyednek. Vasárnapra megszűnik a havazás, felszakadozik a felhőzet. Hétfő hajnalra, a derült, vastag hóval borított tájakon, akár -15 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Somogy megyére, kiadta a narancs fokozatú riasztást, havazásra, hófúvásra. Helyenként, 24 óra alatt 20 cm-t meghaladó hó várható. Az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire felhős idő várható, néhol kisebb esővel, futó hózáporral. A délutáni órák hőmérséklete 2-5 fok között alakul. A késő esti órákra 0,+2 fokig hűl a levegő.



Péntek: borult idő várható, egyre többfelé kiadós havazással. Az északkeleti szél a délutáni óráktól megerősödik, ezért hófúvásra is fel kell készülni. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órák hőmérséklete 0,-1 fok körül alakul, tehát nem emelkedik, hanem hűl a levegő. Szombat reggelig helyenként 10-30 cm hó is hullhat.



Szombat: erősen felhős, borult idő várható, többfelé havazással. A délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, lassan szűnik a havazás. Az északi szél megerősödik, emiatt hófúvásokra is fel kell készülni. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,-1 fokig melegszik a levegő.

Ez az ábra a lehulló hó mennyiségének legvalószínűbb eloszlását mutatja Somogy megyében.

Távolabbi kilátások:
a jövő héten is folytatódik az igazi téli idő, újabb havazásokkal.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szokatlan, nulla, ciklon, havazás, enyhe, idő, felhő, tél, , kis szines