Egy ciklon áramlási rendszerében, délnyugat felől, rendkívül enyhe, váltakozó nedvesség tartalmú levegő éri el Somogy megyét. Pénteken a megélénkülő déli széllel már megkezdődik a melegedés. A többnyire felhős idő mellett, több kevesebb napsütés is várható. A maximum hőmérséklet a délutáni órákban elérheti már a 10-11 fokot is.

Szombattól aztán erősödik felettünk a déli áramlás, tovább erősödik a nappali felmelegedés. A szombattól keddig tartó időszakban, többfelé mérhetünk majd 10-15 fok körüli hőmérsékleteket. A meleghullám tetőpontja vasárnap, hétfőn várható, néhány helyen akár 15 fok fölé is melegedhet a levegő, ezzel akár új hőmérsékleti rekordok is születhetnek.

Vasárnap a délelőtti órákban még lehet kevés napsütés, majd a délutáni óráktól nedvesebb levegő ér el minket, egyre többfelé várható eső, zápor.

Továbbra is a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon áramlási rendszere alakítja időjárásunkat. A ciklon előoldali áramlásában igen enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő éri el a Kárpát-medencét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem várható. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 6-11 fok körül alakul, de délen 12 fok is lehet. Késő estére 4-9 fokig hűl a levegő.



Szombat: változóan, időnként erősen felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Legfeljebb a megye északi részén fordulhat elő átmeneti gyenge zápor. A déli szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok körül alakul. A délutáni órákra 9-14 fokig melegszik a levegő.



Vasárnap: időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és főleg az esti óráktól, egyre többfelé lehet eső, zápor. A déli szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok körül valószínű. A délutáni órákra 10-15 fokig melegszik a levegő, de egy-két helyen nem elképzelhetetlen a 16-17 fok sem.

Távolabbi kilátások: hosszabb távon változás állhat be időjárásunkba. A hónap utolsó hetétől csapadékosabbra, egyre hidegebbre fordulhat az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szokatlan, nulla, enyhe, meleged, ciklon, idő, felhő, tél, kis szines