Északnyugat felől egy hidegfront érte el Somogy megye térségét. A frontból nem sokat fogunk érzékelni, hiszen felhőzetnövekedéssel, csapadékkal, lehűléssel nem jár. A száraz hidegfront jótékony hatásának következtében, egyre többfelé száll fel a köd és szakadozik fel a felhőzet. Vasárnap többnyire napos idő várható, időnként élénk légmozgással. Tavaszias időnk lesz, a hőmérséklet általában 8-10 fok körül alakul, de a megye déli, délnyugati részein akár 11-12 fok is lehet a délutáni órákban.

Hétfő reggelre, viszonylag erősebben lehűl a levegő, többfelé várható fagy, helyenként ismét köd képződhet. A nappali órákba változóan felhős, napos idő várható. A hőmérséklet csak kissé esik vissza a vasárnapihoz képest. Keddtől valószínűleg egy ciklon gyenge csapadékzónája közelít meg minket, de eső még nem valószínű. A további folytatásban, marad a  változékonyabb idő, átmenetileg kissé csökkenő, ám így is az átlagosnál magasabb hőmérsékletekkel.

Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: túlnyomóan napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 6-10 fok körül alakul, de a déli területeken akár 12 fok is előfordulhat. Késő estére 0,+2 fokig hűl a levegő.



Hétfő:
változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között valószínű, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 5-8 fokig melegszik a levegő.



Kedd: változóan, időnként erősen felhős idő várható, eleinte több-kevesebb napsütéssel. Kisebb eső csak elvétve fordulhat elő. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok körül alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 6-10 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások:
a következő 10 napban is folytatódhat az átlagosnál jóval enyhébb idő,  a jövő hét végén, akár 10 fok feletti hőmérsékletekkel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, nulla, ciklon, szokatlan, idő, felhő, tél, kis szines