Gyenge csapadékzóna hagyta el Somogy megyét, néhány mm esőt okozva, az éjszakai órákban. Hétfőn már felszakadozik a felhőzet, többfelé kisüt a nap. A hőmérsékletek továbbra is magasan, általában 8-13 fok között alakulnak. Keddtől gyengül az áramlás felettünk, ennek hatására csendes, párás idő köszönt be, erősödő ködhajlammal. A következő napokban többnyire erősen felhős, néhol tartósan ködös idő várható, többfelé ködszitálással, csak helyenként szakadozhat fel majd a felhőzet. A hőmérsékletek ennek megfelelően kissé visszaesnek, de a 7-10 fok közötti értékek még mindig jóval magasabbak az átlagosnál.

A Brit-szigetek felett örvénylő ciklon a következő napokban gyengül, ennek hatására a meleg levegő utánpótlása is megszűnik. A Kárpát-medence időjárását a következőkben, a helyi hatások alakítják. Csendes, párás, ködös idő várható, lassan csökkenő, de még mindig magas hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 8-13 fok körül alakul. A késő esti óráktól egyre többfelé képződik köd, a levegő 5-8 fokig hűl majd.



Kedd: többnyire erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, többfelé ködszitálással. Csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 2-6 fok között alakul, többfelé kell ködre számítani. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 7-10 fok között alakul, az alacsonyabb értékek a tartósan ködös tájakon várhatók.



Szerda: erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, többfelé ködszitálással. Lesznek helyek, ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok között valószínű, többfelé képződik köd. A délutáni órákra 6-9 fokig melegszik a levegő. Az alacsonyabb értékek a tartósan ködös tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások:
eleinte folytatódik az enyhe idő, majd vasárnaptól, egy hidegfront mögött, jelentősebben mérséklődhet a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nulla, szokatlan, enyhe, idő, tél, felhő, kis szines