karácsonyfa


Kuka mellett hever az egyik kidobott fenyő egy kaposvári lakótelepen. Sokan ezen a hétvégén döntöttek úgy, hogy lebontják karácsonyfájukat. Nem mindegy azonban, hogyan szabadulunk meg a szoba egykori ünnepi díszétől.

- Arra kérek mindenkit, hogyha a lehetősége engedi, akkor ne az erkélyen és az ablakokon keresztül dobják ki a karácsonyfákat, mert az ugye veszélyeztetheti az ott parkoló autókat, esetleg az elhaladó járókelőket, inkább vigyék le a karácsonyfát - mondta Peltzer Sándor, közös képviselő.

A fenyők elszállítását hagyományosan január hatodikán, vagyis vízkeresztkor kezdi meg Kaposvár városgazdálkodási társasága. A fenyőket bő egy hétig gyűjtik szelektíven, aztán már csak a kommunális hulladékszállítás napján viszik el a kidobott fákat.

- A lakosságnak mindössze annyi teendője van, hogy a hulladéktároló edény mellé, díszítés nélkül kihelyezze a megunt karácsonyfákat. Ezt a szolgáltatást társaságunk térítésmentesen végzi Kaposvár város valamennyi lakosa számára - Oláh Miklós, szolgáltatási igazgató, Kaposvári Városgazdálkodási Zrt.

A díszeket azért kell leszedni, mert a begyűjtött fenyőket hasznosítják.
A fák a hulladéklerakóba kerülnek.

- Elkülönítetten gyűjtjük a komposztálótéren, bizonyos darálás után pedig takarásra kerül föl a jelenleg üzemelő depóniára. Takaróanyagként hasznosítjuk - Bagó László, ügyvezető, Kaposvári Hulladékgazdálkodási Kft.

Vagyis a korábban már ártalmatlanított szeméthegyet fedik majd be vele. Az apríték olyan dombnak lesz nemsokára a legfelső rétege, mint ez, ahol már évek óta zöldell a fű.

Nézze meg videónkat is a témában:

Címkék: vízkereszt, karácsonyfa, január, 2014, kis szines