Egy ciklon előoldali áramlásában, több hullámban, igen enyhe léghullámok érkeznek térségünkbe. Somogy megyében, a következő napokban szokatlanul enyhe, tavaszias idő várható, 10 fok feletti hőmérsékletekkel.

Pénteken egy gyenge front felhőzete lesz felettünk, amiből elszórtan előfordulhat kisebb eső, majd a délutáni órákban valószínűleg felszakadozik a felhőzet. A hőmérsékletek általában 7-11 fok között alakulnak. A hétvégén is folytatódik a változékony, de szokatlanul enyhe idő. Vasárnap nedvesebb légtömegek érnek el minket, így többfelé kell számítani kisebb esőre, záporra, de a hőmérsékletek ennek ellenére, elérik majd a 10-13 fokot, sőt, néhol akár 15 fok is lehet. A jövő hét elején is folytatódik a rendkívül enyhe idő, 10-15 fok közötti maximum hőmérsékletekkel.

Január ezen szakaszában, az átlagos hőmérséklet 0 fok körüli, tehát a következő időszakban várható hőmérsékletek, mindenképpen rendkívülinek nevezhetők.

Egy Brit-ciklon előoldali áramlásában, több hullámban enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő éri el a Kárpát-medencét. A délnyugati áramlás olyan erős, hogy a meleg levegő eljut egészen az Ural hegység lábáig és Skandináviáig is. Ennek hatására Európa nagy részén nyoma sincs a télnek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Péntek: eleinte erősen felhős idő várható, néhol kisebb eső is előfordulhat, majd a délutáni órákban felszakadozhat a felhőzet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 7-11 fok között alakul. Késő estére 3-6 fokig hűl le a levegő.



Szombat: változóan, időnként erősen felhős idő várható, néhol kisebb esővel, záporral. A megye déli felén hosszabb időre is felszakadozhat a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok között valószínű, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 7-11 fokig melegszik a levegő.



Vasárnap: időnként erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan kell számítani esőre, záporra. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-6 fok között alakul. A délutáni órákra 8-13 fokig melegszik a levegő, de néhol akár 15 fok is előfordulhat.

Távolabbi kilátások:
a következő 10 napban sem látszik télies fordulat időjárásunkban. Marad a szokatlanul enyhe idő, néha kisebb csapadékkal.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nulla, szokatlan, enyhe, idő, felhő, tél, kis szines