A következő napok időjárását Somogyban, továbbra is a fent említett képződmény alakítja. Tartósan felhős, párás, ködös, hideg idő várható, éjjel-nappal állandósuló 0 fok körüli hőmérsékletekkel. Csak néhol vékonyodhat majd el a zárt felhőzet, és süthet ki átmenetileg a nap, de nem ez lesz a jellemző.



Az előttünk álló időszakban csapadék nem várható, de a ködből szitálás, ónos szitálás bárhol és bármikor kialakulhat. A ködös területek térben és időben is váltakozhatnak, ezért nehéz megmondani,  hogy éppen hol várható majd sűrű köd. Lesznek helyek, ahol egész nap megmarad a köd, ugyanakkor arra is van kis esély, hogy néhol, átmenetileg felszakadjon majd a hidegpárna, esetleg rövid időre kisüssön a nap. Ez utóbbira, inkább a magasabb helyeken van esély. Tartós időjárási helyzetre kell készülnünk, egyre fokozódó légszennyezettséggel.

A Kárpát-medence felett egy erős és kimozdíthatatlan anticiklon található. A ködös, nyirkos hidegpárnából a 600-800 méter magas hegyek kiemelkednek.

A karácsony időjárása: (részletesebb esélylatolgatásért kattintson a linkre):

Az enyhe, változékony, időnként esős, szeles karácsony esélye: 60% !
A mostanihoz hasonló, ködös, nyirkos, szürke karácsony esélye: 40% !

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: általában erősen felhős, párás, ködös idő várható, időnként ködszitálással, ónos szitálással. Csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőtakaró. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete -1,+2 fok között alakul. Néhol, ahol átmenetileg elvékonyodik a felhőzet, esetleg +3,+4 fok is lehet. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.

Kedd: általában erősen felhős, párás, ködös idő várható, ködszitálással, néhol ónos szitálással. Csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra -1,+2 fok közé melegszik a levegő. Ahol átmenetileg elvékonyodik a felhőzet, ott +3,+4 fok is lehet.



Szerda: erősen felhős, párás, ködös idő lesz, ködszitálással, néhol ónos szitálással. Csak néhol, és rövid időre vékonyodhat el a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul, többfelé képződik majd köd. A délutáni órákra -1,+2 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: pénteken érkezhet egy gyenge front, ami jelentős változást nem okoz, de 1-2 fokkal emelkedhet majd a nappali órák hőmérséklete.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyirkos, légszennyez, hideg, fagy, köd, kis szines