A 2005-ös nagy árvíz után még napokon át térdig érő víz volt sok házban a Kaposhoz közeli utcákban. Addig soha nem látott áradás öntötte el a várost. Több háznál egy élet munkáját mosta el a víz. A kár meghaladta a negyed milliárd forintot

Az ilyen árvízek megakadályozása érdekében kezdett munkába a dél-dunántúli vízügyi igazgatóság. Szeptember óta dolgoznak a Kapos medrének rendezésén, mintegy 12 kilométer hosszú szakaszon. Az eddig végzett beruházásról számoltak ma be a Városházán a szakemberek.

- Belterületi részen jelentős iszapolással jár, külterületi részeken a medret jó karba kell rendezni, ott 8 évtizede már nem volt mederrendezés, ott jelentősen indokolt - tette hozzá Erb Zsolt, projektmenedzser, DDVIZIG

1,2 milliárd forint uniós forrásból szélesítik a folyó medrét és egy 120 hektáros vésztározót is létrehoznak. Ez 1,7 millió köbméter vizet tud majd befogadni. Kiemelten kezelik a hidak környékét is.

- Rég nem látott nagyságrendű rendezés ez, amire régóta vágynak a kaposváriak, megújulnak a betorkoló műtárgyak, védve leszünk az árvíztől, rendkívül fontos csapadék és árvízvédelem szempontjából - mondta Tóth István, alpolgármester, Kaposvár.

A város alpolgármestere hozzátette: a Kapos folyó mentén sétányokat alakítanának ki. A tervek között szerepel az is, hogy a jövőre a munkálatokat tovább folytatják a Kapos folyó mentén.

- Dombóvárig tartozik a kezelésünk alá a Kapos, ott még van egy hosszabb mederszakasz, aminek a rendezésére szintén fogunk pályázni - Pecze János, műszaki igazgató-helyettes, DDVIZIG.

Kaposváron kívül Kaposújlak, Kaposmérő, Taszár és Sántos számára is biztonságot jelent a fejlesztés árvízek esetén. A beruházás 2014 tavaszára készülhet el.


Címkék: folyó, rendezés, part, kapos, yolo, kis szines