jeladó


Az elmúlt hetekben Egyiptomból és Izraelből is hazaérkezett három idén jelölt és vonulás közben elhullott fiatal fehér gólya műholdas jeladója. Az eszközök egyike a világ minden bizonnyal legnagyobb médiaismertséget szerző gólyájáé, az Egyiptomban kémkedéssel gyanúsított és "letartóztatott", majd a kiszabadulását követően levadászott és megevett Ménesé volt.

feher_golya_repul_orban_zoltan_0049.jpg


A Szada és a Ménes hívónevű madár Észak-Magyarországon, Eman pedig Szlovákiában, a "Madárvédelem és kutatás határok nélkül" (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében kapta a jeladót idén júliusban, illetve augusztusban. Annak köszönhetően, hogy az eszközök nemzetközi együttműködéssel visszakerültek Magyarországra, az MME jövőre ismét a madárvédelmi adatgyűjtés szolgálatába állítva újabb gólyafiókákra helyezheti fel ezeket - tudtuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjától, Orbán Zoltántól.

Mint arról korábban beszámoltunk: a nyár végén az egyiptomi hatóságok a jeladója miatt letartóztatták Ménest, a magyar gólyát, méghozzá kémkedés gyanújával. Az állatot ezután egy éjszakára a helyi rendőrörsön tartották. Helyi természetvédelmi szervezetek közbenjárásával a fehér gólyát három nap múltán végül szabadon engedték egy Ausszántól délre található szigeten. Egy ott élő család azonba levadászta és megette.

Ménes vonulási térképe:

menes_vonulasi_terkepe_satellitetracking.eu_1.jpg

Szada vonulási térképe:

szada_vonulasi_terkepe_satellitetracking.eu_1.jpg

Címkék: levadász, megették, ménes, egyiptom, gólya, magyar, kis szines