zsuzsi


Megpróbálják elaltatni, csak így tudják rátenni a nyomkövetőt az elfogott sakálra. Ezután lemérték és mintákat vettek, még a szőréből is kitéptek egy darabot az erdészek. Soha, senki nem csinált ilyet azelőtt. Ezzel a módszerrel a jelenleg kevésbé ismert ragadozó táplálkozási szokásaira is fény derülhet.  

Zsuzsi jeladója naponta 7-szer küld információkat a kutatóknak. Ezekből mostanra az is kiderült, hogy 4-kmre az otthonától fogták el, és néhány négyzetkilométeres területen él.     

- Már az eddig berékező pontok alapján látható, hogy hol található a nappali pihenőhelye. Hiszen a sakál szürkületben és éjszaka aktív főleg, de várjuk azt is, hogy a pontok adatai alapján a napi aktivitásra vonatkozóan teljesen új információkat kapunk - Lanszki József, ragadózó kutató, Kaposvári Egyetem Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Tanszék.

A jövőben nemcsak Zsuzsitól, hanem elejtett társaitól is újabb információt várnak. A kilőtt sakálok gyomortartalmát vizsgálják majd. Az aranysakál egyébként 15 éve telpült vissza hazánkba. Míg 1995-ben mindössze 2 példányt lőttek ki Somogyban, addig két éve 420-at idén pedig már 614-et. Számuk kétévente megduplázódik. Mivel a füves vizes élőhelyeket kedveli, Somogyban él a legtöbbb belőlük. 

Nézze meg videónkon Zsuzsit, a sakált:

Címkék: zsuzsi, követő, gps, sakál, sefag, kis szines