internet


Az eddig is köztudott volt, hogy a folyamatos internetezés rengeteg időnket elveszi más tevékenységek elől, legyen szó munkáról vagy éppen az alvásról, de most számokban is látva talán kicsit el is gondolkozunk a helyzeten.

A washingtoni Technology Policy Institute közgazdásza, Scott Wallsten egy olyan kutatást készített, melyből pontosan kiderül, hogy az átlag amerikaiak mit mulasztanak el azért, mert állandóan a képernyőket figyelik. Wallsten azt figyelte, hogy az úgynevezett „online szórakozás”, azaz például a közösség oldalak használata, az üzenetküldés, a nem munkával kapcsolatos böngészés, milyen hatással van az emberek időfelhasználására.

Bár az online szórakozás még mindig csak a kikapcsolódással töltött átlagos napi 5 órának mindössze 13 percét adja, ez az időtartam 2003 óta stabilan növekszik. Ráadásul ez a 13 perc egyre több egyéb tevékenységből harap ki kisebb darabokat a kutatás szerint. A munkából például 16 másodpercet visz el, az az alvásból pedig hetet. Persze ez így annyira nem ijesztő, de naponta összeadva már figyelemfelkeltő adat lehet.

A fiatalabb korosztályokra jellemző, az internetezés miatt főleg a tanulást hanyagolják. A tinik 18 másodpercet mulasztanak a leckéből a net miatt, míg a 20-24 évesek nagyjából hatot. Ahogy az emberek idősödnek, ez a mérték csökken.

Ugyan a felmérés amerikai adatokat tartalmaz, bárki számára érdekes, hiszen netezési szokásaink sokszor hasonlóak. Lehet a mérték nem pontosan ugyanaz, de érdemes figyelni kicsit arra, mennyit is netezünk, és végiggondolni, mit csinálhatnánk helyette.

Címkék: internetezési, szokások, alvás, fiatalok, munka, kis szines