A mai nap időjárását egyébként afrikai eredetű léghullámok alakítják. Száraz levegőt hoznak. Megyénkben kora délután akár 25-26 fokon is tetőzhet a hőmérséklet.

napsütés

Szerdára virradóra a fővárosi és az országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Azt írták, "az októberi vénasszonyok nyara folytatódik". Mostanáig ezen a napon 2002-ben a Baranya megyei Mázán volt a legmelegebb a hajnal, akkor 16 Celsius-fokot mértek. A fővárosban pedig 1971 óta 13,8 fok volt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord.

Most Kaposváron, Iklódbördőcén és Budapesten, Pestszentlőrincen is mindössze 16,3 fokig hűlt le a levegő, így az ez lett az új országos, illetve fővárosi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is.

A somogyi megyeszékhelyen egyébként épp a hét elején dőlt meg egy hasonló rekord. De, vajon lesz-e újabb csúcs? Nos, a KaposPont időjósa szerint az alacsonyabb napállás miatt három óra után már nem nagyon melegszik a levegő, megindul a stagnálás, majd a lassú csökkenés.

Az időnként erős széllökések is a rekord ellen dolgoznak, de még van esély továbbra is. A mai nap eddigi rekordja 26.7 °C, ezt kell túlszárnyalni Somogyban. Baranyában már megdőlt, de még nem hivatalos.

Címkék: csúcs, kis szines, hőmérséklet, rekord, meleg, Kaposvár, Somogy