Nincs változás Somogy megye időjárásában: délnyugati áramlással továbbra is afrikai eredetű meleg, viszonylag száraz levegő érkezik hozzánk. Megyénkben ma tetőzik a meleg, a déli, délnyugati területeken 25-26 fokos kora délutáni hőmérsékletekkel. Nem kizárt, hogy a déli határ mentén még ennél is melegebbet mérjenek majd 1-2 fokkal, és ezáltal új hőmérsékleti rekord is szülessen, habár a megerősödő déli szél ennek ellene fog dolgozni.

A következő napokban is folytatódik a meleg idő, legfeljebb néhány fokot csökkenhet a hőmérséklet, melyet nem nagyon fogunk érzékelni, így is átlag feletti értékeket mérhetünk majd. Egy nyugat-európai hatalmas ciklon áramlási rendszerébe tartozunk továbbra is. Ennek stabil előoldali áramlásában, több hullámban érkezik a meleg levegő a Kárpát-medencébe.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire napos idő várható, csak időnként növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Csapadék nem lesz. A déli szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 23-26 fok körül alakul, késő estére 16-20 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Az időnként megnövekvő felhőzetből csak néhol lehet jelentéktelen zápor. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 11-15 fok között valószínű, néhol köd is képződhet majd. Délutánra 20-23 fokig melegszik a levegő.

Péntek: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel, csapadék nem valószínű. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 11-13 fok között alakul, többfelé képződhetnek ködfoltok. A délutáni órákra 20-24 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik az átlagosnál melegebb idő. A jövő hét közepére megnő  a bizonytalanság a modellszámításokban. Most úgy látszik hogy lehűlés és csapadék érkezik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ragyogó, nap, Somogy, meleg, időjárás, kis szines