bíróság

Tavaly januártól megváltozott a rehabilitációs felülvizsgálat szempontrendszere. A tapasztalatokról tanácskoztak ma Kaposváron.

Tavaly februárban Fodor István rokkantnyugdíjas aláírásgyűjtésbe kezdett, mert igazságtalannak tartotta a felülvizsgálatokat. 5 évvel ezelőttig azt nézték, mit nem tud megcsinálni egy-egy rokkant. 2012 januárjától pedig az a fontos, milyen munkára képes a beteg.

- Azért gyűjtök aláírást mert, amit egyszer törvényileg megállapítottak, hogy valaki valamilyen százalékban rokkant, most felülvizsgálják - mondta a rokkantnyugdíjas.

A rehabilitácíos területen dolgozó szakemberek értékelték a Városházán az elmúlt másfél évet. Országosan mintegy 200 ezer embert érint a felüvizsgálat.

- Jelenleg Somogy megyében mintegy 7800-7900 megváltozott munkaképességű embert tartunk nyilván. Ez a szám természetesen dinamikusan változik, hiszen egyesek átkerülnek az öregségi nyugdíj, egyesek pedig új igényeket adnak be - mondta az SMKH megyei rehabilitációs szakigazgatási szervének igazgatója, Horváth Tibor.

Az új rendszer miatt sokaknak változott meg a besorolása, ami után kevesebb pénzt is kapnak.

- Az ellátásra nem jogosultak országosan mindössze 6-8 százalékban fordultak elő azok között, akiknek korábban valamilyen ellátása volt, tehát tulajdonképpen az ellátást megvonó döntések aránya meglehetősen csekély - árulta el a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója, Pósfai Gábor.

A mozgáskorlátozottak országos elnöke szerint viszont nagyon sok embert minősítettek vissza alacsonyabb kategóriába. Ők így kevesebb mint havi 55 ezer forintot kapnak és azt is csak 3 évig.

- Mi azt javasoljuk, hogy ilyenkor fellebbezzenek és a másodfokú bizottság majd újra fogja bírálni az egészségkárosodás mértékét és ennek van is egyfajta a sikere, tehát a fellebbezett határozatoknak egy viszonylag jelentős számát, kb a 20-25 százalékát a másodfok megváltoztatja - árulta el a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, Hegedüs Lajos.

A konferencián elhangzott, a rehabilitációs felülvizsgálatok meggyorsítása érdekében Európai Uniós támogatással külső bizottsági szakértőket vonnak be a jövőben.

Címkék: korlátozott, rehab, rokkant, mozgás, bíróság, kis szines