Somogy megye időjárását ma egy ciklon, és annak egy hidegfrontja alakítja. Többnyire erősen felhős idő várható, többfelé lehet eső, záporeső. Nagyobb mennyiségű csapadék azonban mégsem valószínű megyénkben. A délutáni órákban délnyugat felől felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Főleg a Balaton térségében a legerősebb széllökések elérhetik a 90-100 km/h-t is.

Az alábbi ábra az UM modell széltérképe. Szépen kivehető (zöldes szín), hogy az ország mely területein várható a legerősebb szél. Somogy megye is beletartozik a szélcsatornába.

Az előző napokhoz képest jóval hűvösebb lesz, általában 12-15 fok körül alakul a délutáni órák hőmérséklete. Csütörtökre nyugalomba jut a hidegfront, lecsendesedik az idő, a hajnali órákban képződött köd után változóan felhős idő várható, kissé már emelkedő hőmérsékletekkel. A következő napokban további melegedés várható.

Ma napközben a ciklon kelet felé mozdul el csapadékzónájával A ciklon távozása után, a következő napokban anticiklon épül ki felettünk, délnyugati áramlással száraz és egyre enyhébb léghullámok érkeznek hozzánk.

Az alábbi radarképen jól látható, hogy a ciklon hosszan elnyúló csapadékzónája (piros vonal) jelenleg Somogy felett tartózkodik. Ez a zóna folyamatosan kelet felé tolódik (piros nyilak), a csapadékrendszer vége már látszik is a radarképen.Nyugatról, északnyugatról már megkezdődött a felhőzet elvékonyodása. A fekete nyilak a hidegfront mostani helyzetét jelöli. E mögött már viharos széllökések vannak. Valószínűleg a déli, kora délutáni órákra érkezhet meg a szél Somogyba.



A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire erősen felhős lesz az ég, többfelé lehet eső, záporeső. A délutáni óráktól felszakadozhat a felhőzet, a megye délnyugati határvidékén a nap is kisüthet. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 12-15 fok körül alakul, késő estére 8-12 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél még élénk lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 5-8 fok körül alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő.

Péntek: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A hajnali órákban foltokban köd képződik. A legalacsonyabb reggeli hőmérséklet 5-10 fok között alakul, de egy-két helyen 5 fok alá is hűlhet. Délutánra 16-20 fokig melegszik a levegő.

Öt megyére a jelentős mennyiségű csapadék, további három megyére a várható viharos erejű szél miatt adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat szerdán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az MTI-hez kora reggel eljuttatott figyelmeztetésében azt írta, mivel a várt legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják, ezért másodfokú figyelmeztetést adtak ki Fejér, Somogy, és Veszprém megyére.

Távolabbi kilátások: a következő napokban délnyugat felől  melegebb léghullámok érkeznek hozzánk. Visszatér a kellemes idő.


Az alábbi képen, pedig az látható, hogy a már emlegetett hidegfront még Ausztria fölött van, de nagy sebességgel közeledik hozzánk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: risztás, változékony, figyelmeztetés, hideg, eső, vihar, ősz, szél, csapadék, kis szines, időjárás