hus

A gazdák azonban azt mondják, ennél olcsóbban nem tudják adni a húst, ugyanis a takarmányárak jelentősen megemelkedtek. A problémán szerintük az hús áfájának csökkentése segíthet.

Széles a választék szárnyasból a Kaposvári Nagypiacon. A vásárlók bár sokallják az árat, mégis az a legfontosabb számukra, hogy friss és hazai húst vegyenek.

A boltvezető azt mondja: nála a közép árkategóriájú szárnyas rész fogy a legjobban. A mellhúst nem mindneki engedheti meg magának: - Egy középkategóriájú a combom 590 forint és ez szerintem egy jó ár és szerintem azt viszik ami közép árkategóriájú. -

Ennél olcsóbban azonban a gazdák sem tudják adni a baromfihúst.

Tavaly előtt a takarmányárak radikálisan megemelkedtek az aszály miatt, ezért
van olyan, amiért 50%-al is többet kell fizetni az előző évhez képest. A fogyasztói árakba viszont ezt nem tudták beépíteni, mert már így is alig tudják eladni a szárnyashúst.   

- Mindenki az olcsó húsokat keresi. A pulykamellek, combok már nem annyira keresettek a boltokba - mondta a Do-Ko Farm Kft. ügyvezető-igazgatója, Dodonka József.

Külföldön azonban megfizetik a drágább húsokat is. Mellből 10%-kal, pulykacombból azonban 70%-kal többet viszenk ki az országból. A célállomás főleg Ausztria és Olaszország, de a magyar termelők jelentős mennyiséget exportálnak Spanyolországba, Romániába, Szlovákiába és Csehországba is. A szakemberek szerint a hús áfájának csökkentése talán javíthatna az ágazat helyzetén és nem kéne újabb szárnyastenyésztőknek bezárni.

Címkék: pult, nincs, ágazat, hús, pénz, kis szines