A koffein fogyasztás súlyosan lassíthatja a fiatalok agyfejlődését - derítették ki svájci kutatók. A gyerekek és fiatalok fogyasztotta koffein mennyisége hatványozottan megnőtt az utóbbi időben, számosítva, harminc év alatt 70 százalékkal nőtt. A serdülők – az emlősállatok fiatal egyedei is – különösen sokat és mélyen alusznak, ezalatt "érik meg" az agy – olvasható a kutatást támogató Svájci Nemzeti Alap (SNF) közleményében.

A Huber vezette kutatócsoport öt napot át adott olyan mennyiségű koffeint kísérleti patkányoknak, amely emberi fogyasztásra átszámolva napi három-négy csésze kávénak felel meg. Megmérték az állatok agyi elektromos tevékenységét, és megállapították, hogy a mély alvás ideje egy hét elteltével megrövidült.

A csak koffeinmentes, tiszta vizet ivó patkányokkal összehasonlítva ezeknek a rágcsálóknak sokkal több idegsejt-összeköttetése maradt. A kutatók arra következtettek, hogy lelassult az agy érési folyamata. Ez megmutatkozott a patkányok viselkedésében is: ahogy nőnek, általában egyre kíváncsibbak lesznek, ám a koffeinfogyasztó állatok csoportja óvatos és félénk maradt.

Huber szerint a serdülőkor az agy érésének érzékeny időszaka, sok pszichiátriai betegség is ilyenkor jelentkezik. Ugyan a patkány agya világosan különbözik az emberétől, az idegrendszer fejlődésének sok párhuzamossága miatt felvetődik a kérdés, nem meggondolatlanság-e a gyerekek és a serdülők koffeinfogyasztása. Ezt további kutatásoknak kell kiderítenie.

Címkék: butít, svájc, kávé, patkány, tudós, állat, kis szines