Az érkező markáns frontrendszer hatására hétfő délután esik majd a légnyomás. Az éjszaki óráktól, kedd délig komoly esőzések is lehetnek a megyében: többfelé jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Kedd délután felszakadozik a felhőzet, szerdán viszont az átmeneti csapadékszünet után, estétől újabb csapadékzóna érkezik. Szerda hajnalban Somogy fagyzugos helyein akár talaj menti fagy is előfordulhat.

Hétfő este a Nyugat-Európában örvénylő ciklon frontrendszere éri el a Kárpát-medencét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

 

 

Hétfő: változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, esetleg kisebb zápor előfordulhat. Az esti óráktól megvastagszik a felhőzet felettünk. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-24 fok körül alakul. A késő estére 14-19 fok közé hűl a levegő.

Kedd: borult idő várható, sokfelé várható eső, záporeső, a hidegfront betörésénél akár zivatar is előfordulhat. Többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék.
A délutáni órákban megszűnik a csapadék, estére felszakadozik a felhőzet.
Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A reggeli
órák hőmérséklete 10-15 fok között alakul. A délutáni órák legmagasabb
hőmérséklete általában 13-18 fok között valószínű.

Szerda: változóan felhős idő várható, majd a  délután folyamán megnövekszik a felhőzet. A hajnali órákra erősen lehűl a levegő, általában 4-7 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála, de lesznek helyek ahol talaj menti fagy is előfordulhat,
főleg Somogy jellegzetes fagyzugos helyein. A délutáni órákra 17-20 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: a csütörtöki front után valószínűleg szárazabb, eseménytelen idő köszönt be néhány napig. A reggeli ködök után viszonylag kellemes hőmérsékletű nappalok következnek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, hideg, ősz, csapadék, fagy, eső, időjárás, kis szines