szeles balaton

Továbbra is van esélye a délután folyamán zivatarra, akár heves zivatarra is.

A friss Szlovén radaron megjelent egy zivatargóc ami felénk közeledik. Ezek a gócok a következő órákban besodródhatnak a délnyugati országrészbe is. Somogy megyében is kell számolni velük - jelenti időjósunk, Szalinay Tibor.

radar


A friss radarképen a nyilak mutatják a Szlovén zivatarcella mozgási irányát

Az Országos Meteorológiai szolgálat térségünkre citromsárga riasztást adott ki, mivel délnyugat felől fokozatosan északkelet felé terjedve intenzív záporok is várhatóak a nap folyamán. Helyenként így akár 10-20 mm csapadék is hullhat.

A délelőtti óráktól a Dunántúlon, majd később esetleg a középső és déli országrészben is érdemes lesz figyelnünk elektronikai eszközeinkre, ugyanis heves villámlásokra is számítani lehet.

Egy-egy intenzívebb zivatarra főként az ország délnyugati felében van a legnagyobb esély a délelőtti és a délutáni órák között, amelyhez 70-80 km/h feletti széllökés, felhőszakadás (> 30 mm) és kisebb méretű jég (1-2 cm körüli) is társulhat.

Holnap késő este egy újabb hidegfront érkezését az északnyugati országrészben ismét zivatarok jelzik, így a maihoz hasonló időjárás várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: radar, jelzés, eső, előre, kis szines, vihar, somogy