A zivatarok legnagyobb eséllyel Nagyatád-Barcs térségében alakulhatnak majd ki, de Kaposvár környékén sem lehet majd kizárni.

Az alábbi modellábra azt mutatja, hogy a légkörben, hol gyűlik össze megfelelő energia, amely feltétele lehet a zivatarok kialakulásának (zöldes szín a térképen). Vagyis elsősorban Zala, illetve Somogy megye déli és délnyugati részein.



Ma egyébként nyugat felől egy hidegfront éri el térségünket. A front átvonulását eső,
zápor és megerősödő szél jelzi majd. Egy-két helyen akár intenzívebb zápor, zivatar is előfordulhat, jelentős csapadék kíséretében.

A csapadékzóna a délutáni órákban kelet felé helyeződik, így várhatóan meg is szűnik majd az eső.

A következő napokban is marad a változékonyság, többször lehet majd eső, zápor, esetleg zivatar. A csapadék eloszlás és mennyiség továbbra is bizonytalan. A hőmérsékletek nagyjából az átlagos körül alakulnak, de a szeles, csapadékosabb időszakokban kimondottan hűvös lehet majd.

A Nyugat-Európában változékony időt okozó frontok fokozatosan elérik a kontinens keletebbi területeit is. Változékonyra és hűvösebbre fordul a Kárpát-medence időjárása.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a reggeli óráktól erősen megnövekszik a felhőzet, egyre több felé várható eső, zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órákban valószínűleg nyugat felől szűnik majd a csapadék, felszakadozhat a felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20-25 fok között alakul, de csapadékos időszakban a 20 fok körüli hőmérséklet lesz jellemző inkább. A késő esti órákra 14-19 fok közé hűlhet a levegő.

Kedd: változóan felhős lesz az ég, egy-két órás napsütés várható. Szórványosan fordulhat majd elő záporeső. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között várható, míg a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete általában 22-26 fok között alakul majd.

Szerda: általában erősen felhős idő várható, többfelé lesz eső, záporeső.
Az északnyugati szél megélénkül. A kora reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között valószínű, a legmelegebb délutáni órákban 20-24 fok közötti maximum hőmérséklet várható,de lesznek helyek ahol alig éri el majd a 20 fokot.

Távolabbi kilátások:
akövetkező egy hétben folytatódik a változékony hűvösebb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, csapadék, eső, hideg, ősz, időjárás, kis szines