A német hírmagazin vasárnapi számában megjelent beszámoló szerint az NSA szakértői egy 2010-es elemzésben megállapították, hogy az okostelefonok rendkívül gyors terjedése megnehezíti "a célpontok klasszikus elemzését". Az ügynökség ezért munkacsoportokat állított fel az Apple-féle iPhone telefonok és az iOS operációs rendszer tanulmányozására, a Google által kifejlesztett Android operációs rendszer vizsgálatára, valamint annak feltárására, hogy miként lehet feltörni a legbiztonságosabb okostelefonként számon tartott Blackberry készülékeket.

okostelefon

Az NSA korábbi munkatársától, az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel vádolt Edward Snowdentől származó ügynökségi dokumentumok alapján a szakértők nem találtak lehetőséget arra, hogy tömegesen kémleljék ki az okostelefonokat, de a kiszivárogtatott anyagok nem hagynak kétséget afelől, hogy ha az amerikai titkosszolgálati szerv megfigyelési célpontként határoz meg egy okostelefont, akkor megtalálja a módját, hogy hozzáférjen a benne tárolt adatokhoz, például híváslistákhoz, SMS-ekhez, és akár a készülék kamerájával készített felvételekhez is - írta a Der Spiegel.

Az adatok kinyeréséhez a készüléktulajdonosok is hozzásegítik az NSA-t, mert elhanyagolják az adatbiztonság kérdését. Az okostelefon-használók egyetlen jellemző aggodalma az, hogy nem tudják használni a készüléket, mert nincs térerő, wifi vagy mobilinternet - állapították meg az ügynökség szakértői, akik a nomofóbia (nomophobia - no mobile phobia) kifejezéssel illetik ezt a jelenséget a Snowden-féle iratok szerint.

forrás: MTI, Der Spiegel

Címkék: NSA, hírszerzés, kém, amerikai, okostelefon, kis szines