A felettünk elhelyezkedő anticiklon a következő napokban gyengül. Ugyanakkor a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon frontjai fokozatosan elérik a Kárpát-medencét. Hétfőtől nyugat felől nedves léghullámok érnek el minket, többször és több alkalommal is várható eső, zápor, helyenként zivatar. A csapadékok időbeni eloszlásánál  és mennyiségénél még van némi bizonytalanság. A mostani számítások szerint komolyabb lehűlés nem várható, csak néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet.




Szombat: Túlnyomóan derült idő lesz, a keleti szél kissé megélénkül. Csapadék nem várható. A legmagasabb hőmérséklet a délutáni órákban 24-28 fok között alakul, a késő esti órákra 14-19 fokig hűl.



Vasárnap: Napos idő várható, időnként megélénkül a keleties szél.
A hajnali órák hőmérséklete 7-12 fok között valószínű, a délutáni órákra 25-28 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála.



Hétfő: Eleinte napos idő várható, majd a déli óráktól növekedni kezd a felhőzet.
A délutáni órákban zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 9-14 fok között alakul, míg a délutáni órákban többnyire 25-27 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.


Távolabbi kilátások: Átlagos hőmérsékletű, kissé csapadékosabb időszak következhet a hónap közepéig.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: megélénkül, lehűl, napos, ősz, szél, eső, kis szines