munkagep_az_epulet_tetejen_5.jpg

Az európai szem számára megszokott, robbantással történő épületbontás kivitelezési költsége rendkívül magas. A világ fejlődő országaiban bevett gyakorlat, hogy a nagyfokú precizitást igénylő eljárás helyett olcsóbbat választanak: az épület tetejére bontókalapáccsal felvértezett markolót küldenek. A szerkezet felülről, emeletről-emeletre szedi szét az épületet.



Nem történt ez másként a kínai Shaxi tartomány Taiyuan városában sem, ahol a Yingze West sugárút 12 emeletes épületét bontották az eljárás alkalmazásával – írja blogbejegyzésében a Best Machinery. A látvány még az edzett kínai lakosságot is megdöbbentette, így a munkavégzésről számos fénykép készült.

munkagep_az_epulet_tetejen_1.jpg


Már az első pillanatban felmerül a kérdés: hogyan került a nehézgép a tetőre? A szakportál véleménye alapján daruval vagy helikopterrel juttatták a magasba. Ezt támasztja alá a következő felvétel is, amelyen jól látható az emelést végző daru.

kemeny_munkagep.jpg


A magyarországi munkavédelmi szabályok rendkívül szigorúak. A képeken megörökített műveletek láttán a hazai felügyelet azonnal intézkedne, leállítaná a munkavégzést és gondoskodna a milliós bírság kiszabásáról is. Ennek ellenére ne gondoljuk, hogy a leleményes magyar építőipari vállalkozók nem próbálkoztak hasonlóval. Egy soproni kémény elbontása során daruval lógatta a magasba munkagépét a feladat végrehajtásával megbízott cég. A város közepén zajló munkálatokról a felügyelet lakossági bejelentés alapján értesült, ezt követően pedig néhány perc alatt gondoskodott a balesetveszélyes tevékenység leállításáról.

Címkék: toronyház, felhőkarcoló, munkagép, veszélyes, munka, baleset, kis szines