Ma főként a nap második felétől délnyugat felől zivatarok alakulnak ki, amelyek éjjel északkelet felé haladnak. Hétfőn napközben, este szórványosan valószínű zivatar. Intenzív záporokból helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék is hullhat. Néhol (főként az ország déli felén) heves zivatarok is létrejöhetnek, amelyeket 80 km/h feletti szélroham és nagyméretű jég (> 2 cm) kísérhet.

z Országos Meteorológiai Szolgálat ezért vasárnapra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogyra, amely szerint rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat, továbbá olykor heves zivatarokra is számítani lehet, amelyeket erős szél, illetve jégeső kísérhet.

A Dunántúlon egész nap erősen felhős vagy borult lesz az ég, míg a középső országrészben rövidebb, keleten még hosszabb időre kisüt a nap. Nyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatar is lehet. Ez a csapadékzóna halad, terjeszkedik kelet felé, a Tiszántúlt csak az esti órákban éri el. A keleti, délkeleti szelet főleg az ország északi felében kísérhetik élénk lökések. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 28 fok között valószínű, kelet felé haladva számíthatunk magasabb értékekre. Azonban a Nyugat-Dunántúlon néhány fokkal hűvösebb, a Tiszántúlon melegebb is lehet. Késő estére 16, 21 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn sem lesz jobb a helyzet, az OMSZ is érvényben tartja addig a citromsárga figyelmeztetését. Erősen felhős, borult lesz az égbolt. Napsütésre is csak alig-alig számíthatunk. Délelőtt szinte az egész országban eshet, délután azonban már csak keleten várható csapadék. A hőmérséklet 21-26 fok között alakul.

Kedden marad a felhős idő, záporokkal és zivatarokkal tarkkítva. Előreláthatólag pedig a hét további részében is hasonló időre számíthatunk...

Címkék: citromsárga, figyelmeztetés, eső, csapadék, időjárás, kis szines