Állami fenntartású, költségvetési intézmény lett mától a Nagyatádi Kórház. A dél-somogyi egészségügyi intézmény működtetését öt éve egy gazdasági társaság vette át az önkormányzattól. Tavaly megszűnt a szülészeti osztály, de az átszervezések miatt dolgozókat akkor sem bocsátottak el. Létszámleépítés most sem lesz. Sőt, mivel a kórház munkatársai közalkalmazottak lettek, így az őszi béremelés már rájuk is vonatkozik.

Állománygyűlésen jelentették be hivatalosan is, hogy augusztus elsejétől más lett a nagyatádi kórház fenntartója.

Az intézmény működését mostantól a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet felügyeli. A nagyatádi kórház üzemeltetését öt évvel ezelőtt szervezték ki. A polgármester azt mondja: a pénzhiány miatt öt évvel ezelőtt a kórház a működésképtelenség szélére került. Meg kellett menteni.

- Itt Dél-Somogyban, Nagyatádon és környékén szükség van erre a kórházra. Egy valós társadalmi szükséglet az, ami indokolja ennek a kórháznak a működését - mondta Nagyatád polgármestere, Ormai István.

Az intézmény tavaly az egészségügyi átszervezések idején is veszélybe került, pedig a kórházi ágyak és kapacitások kihasználtsága közelít a száz százalékhoz.

A főigazgató a tulajdonosváltást követően újra pályázik posztjára. Azt ígéri: a betegek nem érzik meg a változást. Legfeljebb csak a zárójelentések fejléce lesz más, mint eddig.

- Mind a járóbeteg, mind a fekvőbeteg ellátásban megmarad az eredeti struktúra: ugyanazok az osztályok működnek, ugyanazok a rendelések, ugyanabban a rendelési időben és ami a legfontosabb, hogy ugyanazok a munkatársak - mondta a főigazgató, Dr. Vácity József.

A kórházban napjainkban nagyjából ötszázan dolgoznak. A szakszervezetnél örülnek annak, hogy az állam lesz a kórház gazdája.

- Azért jobb közalkalmazottnak lenni, mert van egy bértábla és a bérezés aszerint van a dolgozóknak, tehát igazán van egy alap és arra pedig rájönnek a szorzók és a munkakör számít - árulta el az EDDSZ helyi elnöke, Balatinecz Istvánné.

A gazdasági társaságtól most átvett egészségügyi dolgozóknak ősszel emelik a bérét. Ráadásul, besorolásuknál az eddig eltöltött munkaviszonyuk visszamenőleg is közalkalmazotti jogviszonynak számít.

Címkék: kéz, nagyatád, állami, egészségügy, kórház, kis szines