Kaposvár az akadálymentesítési fejlesztések miatt kapott a közelmúltban EDEN díjat. Idén azokat a turisztikai célterületeket rangsorolták, amelyek programjaikkal és infrastruktúrájukkal is sokat tesznek a sérült vendégekért. A fogyatékkal élő turisták számára így Kaposvár és környéke lehet a legvonzóbb hazai úticél.

A kaposvári főutca ma már kerekesszékkel is könnyen megközelíthető. Akárcsak egyre több belvárosi épület és park. A Torinform iroda is akadálymentesített. Már a kifejezetten vakok és gyengénlátók számára készített térképen, sem csak a turisztikai központok szerepelnek.

Az Európai Bizottság ezt is díjazta a nyertes kaposvári pályázatban.

- Maga a város, az eleve, az utóbbi években történt fejlesztéseivel és az akadálymentes belvárosával egy kiváló hátteret és adottságot nyújtott nekünk, amire építeni tudtuk a turisztikát - mondta a Tourinform irodavezetője, Máyerné Bocska Ágnes.

A város a festők városa fesztivált a sieketek és nagyotthallóknak, a kamarazenei fesztivált a vakoknak, a mézfesztivált pedig a kerekesszékeseknek tette akadálymentessé. Ezzel pályáztak a címre. A speciális programokat a különféle, fogyatékkal élő embereket tömörítő szervezetek bevonásával készítették el.

- A városban közlekedünk, ezekbe az intézményekbe járunk, úgyhogy elsősorban mi élvezzük ennek a hasznát - árulta el a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének ügyvezetője, Bodor Zoltán.

A fogyatékkal élők mellett a kismamák is örülhetnek az akadálymentesítésnek. Ők korábban babakocsival hasonló nehézségekkel szembesültek, mint a  kerekesszékkel közlekedők.

Címkék: eden, helyezett, város, első, díj, kaposvár, kis szines