A falu legnagyobb rendezvényén több, mint 15 ezer darab ínyencséget sütöttek.
Amíg sima és ruganyos nem lesz, különben nem nyúlik el a tészta. Az asszonyok azonban ezt jól tudják, több tíz éve készítenek már rétes különlegességeket.
A vajdaságiak ínycsiklandozó töltelékeket kevertek a tésztába.
- Sokféle tölteléket csinálunk most is. Túróba teszünk őszibarackot, a másik a túróba sárgadinnyét, tettünk, tehát tiszta túrósat is csináltunk, almásat, aztán csináltunk mákot, meggyel kevertük - mondta Berényi Ilona.
Több, mint 100 íz közül választhattak a látogatók. A házigazdák fügéset, bodzásat és almás-ribizliset is készítettek.
A vendégek jóízűen fogyasztották a finomságokat.
Ezek a háziasszonyok nagyon ügyesen csinálják, hogy mitől, nem száraz nagyon jó olajos volt, vagy zsíros, nem tudom, hogyan sütötték, de ez valami nagyon finom - mondta Kovács Istvánné.
A zsűri szigorúan értékelt: - Az állagát nagyon fontos figyelnünk, az ízharmóniára kell figyelnünk, illetve a mákosnál ott nagyon kényes az a dolog, hogy mennyire avas, vagy esetleg érzünk e a máknak valami kis olyan utóízét, ami alapján elszúrhatja a szép külalakot - mondta Tóth Norbert.
A fesztiválon több, mint 15 ezer darab rétest készítettek az asszonyok.
Címkék: nyújtottak, rétes, házi, asszony, fesztivál, kis szines