Mint arról elsőként beszámoltunk: júniusban titokzatos fekete rovarok tűntek fel Kaposvár környékén. A lakók arra panaszkodtak, hogy szemmel alig észrevehető vérszívók rajokban támadják őket, a szúrások pedig heves bőrtüneteket, duzzanatot, akár járásképtelenséget okoznak.

Nem sokkal később az Origo több budapesti olvasója is jelezte a lapnak, hogy fájdalmas csípéseket szereztek az apró fekete rovaroktól. Egyiknek azonban a 3-4 centiméteres viszkető folt mellett, egy állatot is sikerült befognia, amelyet azonnal elvittek a Magyar Természettudományi Múzeum Baross utcai Állattárába, hogy megvizsgálják, milyen rovarról is van szó.

A múzeum kétszárnyú gyűjteményének munkatársa, Lazányi Eszter az Origonak elmondta: a rovar az úgynevezett púposszúnyogok családjába tartozik, melynek hazánkban mintegy 20 faja található meg. A rovar csípése azonban különbözik a közönséges szúnyogétól, ugyanis nem szúr annyira mélyre, mint közismertebb társa, hanem csak felszíni hajszáleret keres. Csípése viszont jóval szélesebb sebbel jár, emiatt alakulhat ki a bevérzés is. Hozzátette: mivel az embereknek különböző a tolerancia küszöbe, az arra érzékenyeknek akár a lábuk is bedagadhat.

A púposszúnyogok szaporodását nagyban elősegíti a csapadék. Esőből pedig az utóbbi időszakban nem volt hiány, ezért lehetséges, hogy elszaporodtok a rovarcsípésekkel kapcsolatos panaszok.

A somogyi példányokat ugyan külön nem vizsgálták, de a szakértők szerint itt is a púposszúnyogok egy faja tarthatta rettegésben a szőlődombok lakóit.

Az Origo egyébként videót is készített a rovar vizsgálatáról. Mivel beágyazni nem tudjuk, ide kattintva nézheti meg!

Nézze meg korábbi videónkat:

 

 

Címkék: retteg, bogár, csíp, doktor, fekete, kis szines