A Kensington-palota - Vilmos és Katalin londoni rezidenciája - hétfőn késő este jelentette be sajtóközleményben, hogy az újszülött 3,8 kilogrammos súllyal jött a világra, londoni idő szerint 16:24 órakor, vagyis közép-európai idő szerint este fél hat előtt néhány perccel.

A hír bejelentési módja eltért az évszázados hagyományoktól. A protokoll előírása szerint a sajtó és a lakosság hivatalosan akkor értesülhetett volna az eseményről, amikor az erről szóló írásos hirdetmény megjelenik az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapuján belül, egy díszes irattartó állványon. Az első londoni kommentárok szerint azonban az udvar elejét akarta venni, hogy a hír a Twitteren vagy egyéb közösségi médiafelületen szivárogjon ki.

Az újszülött nagybátyját, Harry herceget, Vilmos öccsét utasította egy hellyel maga mögé a trónöröklési sorrendben. A hercegi utód a jelenlegi uralkodó, a 87 esztendős II. Erzsébet királynő harmadik dédunokája, de az első, aki reális eséllyel követheti majd őt a trónon. A királynő után elsőszülött fia, Károly trónörökös, Károly után Vilmos, Vilmos után pedig a most világra jött fiúgyermek örökli a koronát.

Ha az újszülött legalább olyan hosszú életű lesz, mint dédnagymamája, akkor ő lehet a XXII. század első brit uralkodója.

Címkék: született, kate, anglia, vilmos, meg, kis szines