Jelenleg 5 ezer befogadó szülő él az országban, de átlagéletkoruk egyre magasabb, ezért egyre nagyobb probléma az állami gondozott gyerekek elhelyezése.

Fodor István és felesége négy gyereket nevel szennai otthonukban. Sajátjaik kirepülése után döntöttek úgy, hogy nevelőszülőként állami gondozott gyerekeket vesznek magukhoz. Az országban több mint 5 ezer hasonló család él. A nevelőszülők egyik legnagyobb gondja, hogy munkájukat nem ismerték el eddig. Tevékenységük nem számít munkaviszonynak.

A Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség hetedik nemzetközi konferenciájának is az elismertség elérése volt az egyik fő témája.

- Életüket teszik fől rá, van aki 10-20 évig több generációt felnevel és úgy érezzük, hogy eddig igazán a munkájuk nem volt elismerve - mondta a MAGYISZ nevelőszülői tagozatának vezetője, Kocsis Jánosné.

Országosan 5 ezer, somogyban több mint 260 nevelőszülő dolgozik. A kormányzat tervei szerint januártól foglalkoztatotti jogviszonynak minősül a munkájuk, így egészség és nyugdíjbiztosítási szempontból a gyereknevelés szolgálati időnek számít.

- Ne legyen a 21. században a nevelőszülő rabszolga, fel kell szabadítani, ezt pedig csak kormányzati szinten, nemzetközi szinten nyugdíjat folyósító és biztosító jogszabályok kellenek - mondta a MAGYISZ elnöke, Orbán István.

A nemzetközi konferencián a szlovákiai Pozsony megye alispánja, Németh Gabriella a MAGYISZ elismerését is megkapta a gyermeki jogvédelem terén végzett munkájáért.

Címkék: magyisz, kormányzat, rabszolga, nevelőszülő, somogy, kis szines